„Meloen zaaien en met een glase raem afdekken”
HONSELERSDIJK - „Wie het verleden niet kent, begrijpt het heden niet en kan de toekomst niet lezen.”
Dat zei burgemeester J. van der Tak van de gemeente Westland donderdag in Honselersdijk bij de presentatie van ”De canon van de kassen”.In het boekje, geschreven door tuinbouwonderzoeker Aad Vijverberg, is de geschiedenis van de Nederlandse glastuinbouw vastgelegd.
De vijftig belangrijkste ontwikkelingen en uitvindingen in de glastuinbouw zijn vanaf vandaag ook te zien in een tentoonstelling in het Westlands Museum in Honselersdijk.
Het idee van een canon van de kassen ontstond een halfjaar geleden, in navolging van de canon van Nederland. „Meerdere streken vatten daarna het plan op om een eigen canon te gaan maken en wij vonden dat ook een goed idee,” aldus Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum.
„We waren voorzichtig aan het nadenken over een canon van Westland toen mensen van het vakblad Glastuinbouwtechniek bij ons kwamen met het idee voor een canon van de glastuinbouw.”
De canon loopt van glas (2500 v. Chr.) tot de energie leverende kas (2002). Aan de hand van vijftig onderwerpen wordt zowel in de tentoonstelling als in het boek de geschiedenis van de glastuinbouw onder de loep genomen. Aan de orde komen onder andere het tuinbouwonderwijs, de eerste veiling in 1887, substraatteelt (1937), plastic kassen (1957) en biologische bestrijding (1967).
Behalve voor onderwerpen uit het Westland is er ook aandacht voor de glastuinbouw in Aalsmeer, Venlo, Vleuten en Rijnsburg.
De foto’s die bij de tentoonstelling worden gebruikt, komen voor 95 procent uit de eigen collectie. De voorwerpen zijn allemaal afkomstig uit het Westlands Museum.
In de 17e eeuw werd in de tuinbouw al glas gebruikt. Het teeltrecept in die tijd was: „Een broeivuur opzetten, deze afdekken met grond, de meloen erop zaaien en het geheel met een glase raem afdekken.”
De Nederlandse glastuinbouw verbruikt rond de 4 miljard kubieke meter aardgas per jaar, 10 procent van het nationale verbruik. Alle besparingen op die enorme hoeveelheid gas zijn welkom.
Enkele jaren geleden nam het tomatenbedrijf Themato de eerste gesloten praktijkkas in Nederland in gebruik. In de zomer wordt de overtollige warmte in een waterbel in de bodem opgeslagen. In de winter wordt die warmte gebruikt voor verwarming. In 2005 werd in Huissen de eerste energie producerende kas gebouwd. Op een tomatenbedrijf in Bleiswijk komt een kas die aardwarmte gebruikt.