Binnenland

Zestig jaar homo-emancipatie

De laatste zestig jaar heeft de homobeweging veel rechten en verworvenheden weten op te bouwen. Een overzicht.

8 November 2007 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

1946: Oprichting Shakespeare Club. Gaat in 1949 Cultuur- en Ontspanningscentrum (COC) heten.1950: Actieve vervolging door justitie van overtreders artikel 248bis Wetboek van Strafrecht. Dat artikel werd in 1911 ingevoerd, waarmee homoseksueel contact onder de 21 jaar strafbaar werd gesteld als zijnde ontucht. Er staat maximaal vier jaar gevangenisstraf op.

1952: In Amsterdam verschijnen de eerste homodancings. Ze worden gedoogd, maar de politie houdt de dancings nauwlettend in de gaten.

1964: COC-voorzitter Benno Premsela verschijnt voor het eerst op televisie zonder dat hij onherkenbaar wordt gemaakt. COC heet voortaan Nederlandse Vereniging van Homofielen COC.

1969: Eerste homodemonstratie in Nederland op het Binnenhof in Den Haag. In grote steden worden Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit opgericht.

1970: Amsterdam werpt zich meer en meer op als Gay Capital van Europa.

1971: Afschaffing artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht. In totaal zijn 5000 homoseksuelen op grond van dit artikel veroordeeld. Het COC heet vanaf nu Nederlandse vereniging voor Integratie van homoseksualiteit COC.

1973: COC krijgt na twee afwijzingen in 1963 en 1967 rechtspersoonlijkheid en daarmee juridische en maatschappelijke erkenning. Deze erkenning is lang geweigerd omdat in het COC-blad contactadvertenties stonden van getrouwde mannen.

1973: Homoseksuelen mogen in het leger aan de slag, nadat ze altijd geweerd zijn met classificatie S-5: psychisch instabiel.

1986: Overheid komt voor het eerst met een nota over homoseksualiteit. Daarin wordt steun beloofd voor homoactiviteiten en een aanpak van discriminatie in de wetgeving, op de arbeidsplek, bij huisvesting en onderwijs.

1990: De wereldgezondheidsorganisatie WHO schrapt homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten.

1993: Na twintig jaar discussie nemen zowel de Eerste als de Tweede Kamer de Algemene wet gelijke behandeling aan. Daarin wordt het maken van onderscheid op grond van onder meer de homoseksuele gerichtheid verboden. Tegen de wet is veel protest vanuit christelijke kring.

1996: Eerste Gay Pride in Amsterdam.

1997: Geregistreerd partnerschap wordt mogelijk voor homoseksuelen en lesbische vrouwen.

1998: De eerste Gay Games in Amsterdam.

2001: Eerste homohuwelijk op 1 april 2001 in het Amsterdamse stadhuis. Nederland is daarmee het eerste land met een homohuwelijk. Buitenlandse adoptie blijft onmogelijk.

2004: Benoeming eerste openlijk homoseksuele politici. Peter Rehwinkel en Geert Dales worden burgemeester van resp. Naarden en Leeuwarden.

2006: CDA-er Joop Wijn eerste openlijk homoseksuele minister.

Rond de Kamerverkiezingen sluit COC politieke convenanten over bevordering van de homo-emancipatie met PvdA en VVD. Nauw overleg tussen COC en ChristenUnie tijdens kabinetsformatie.

2007: Een ruime Kamermeerderheid steunt een wetsvoorstel dat het voor homoparen mogelijk maakt kinderen uit het buitenland te adopteren. Alleen ChristenUnie en SGP zijn tegen. Een door het kabinet ingestelde commissie constateert dat een lesbienne gemakkelijker het officiële ouderschap moet kunnen krijgen van een kind dat gebaard is door de vrouw met wie ze samenwoont.

Bron: COC

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer