Belgische formatie raakt in patstelling
BRUSSEL (ANP) - In België is grote onduidelijkheid ontstaan over de politieke toekomst van het land. Na een recordperiode van bijna vier maanden praten over een nieuwe regering, ontstond woensdag een patstelling.
Dat gebeurde toen de Vlamingen in het Belgische parlement de omstreden splitsing van een kiesdistrict erdoor drukten en de Franstalige Walen het parlement demonstratief verlieten. De Franstaligen moeten nu allerlei noodprocedures inroepen om de splitsing voorlopig tegen te houden.De Franstalige Walen hadden eerder aangekondigd bij een stemming over het voorstel de regeringsonderhandelingen te zullen staken. Maar zover leek het woensdagavond nog niet. Mogelijk dat er toch weer verder gepraat zal worden.
Struikelblok was woensdag ”BHV”, een in België inmiddels beruchte afkorting die staat voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit bestaat uit 35 Nederlandstalige gemeenten in Halle en Vilvoorde en 19 tweetalige gemeenten in Brussel. De Vlamingen willen het district splitsen, de Walen willen dat onder geen beding.
BHV was een hete aardappel die de afgelopen 150 dagen door de beoogde regeringspartijen (christendemocraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië) telkens maar vooruitgeschoven werd. Totdat de commissie Binnenlandse Zaken in het federale parlement er woensdag over ging stemmen.
De Walen probeerden dat nog tegen te houden, maar tevergeefs. Toen het tot een stemming kwam, stond de uitslag door de Vlaamse meerderheid in het parlement bij voorbaat vast. Alle Franstaligen verlieten nog voor de stemming demonstratief de zaal. De burgemeester van het Waalse Dinant gaf opdracht de vlag voor het stadhuis halfstok te hangen.
Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. Formateur Yves Leterme heeft gezegd zijn ontslag als formateur niet te zullen aanbieden bij de koning. Leterme is de voorman van de Vlaamse christendemocraten en was de grote winnaar van de verkiezingen op 10 juni. Hij was en is nog steeds de beoogde premier.
De Belgische formatie duurt intussen 150 dagen. Dinsdag werd het record van langste formatie ooit in België gebroken. Het Europese record is overigens nog altijd in handen van een Nederlands kabinet: in 1977 duurde het in Den Haag 208 dagen. Toen PvdA-leider Den Uyl almaar strandde, vonden uiteindelijk Van Agt (CDA) en Wiegel (VVD) elkaar.