Binnenland

Kamer blij met mensenrechtenplan

DEN HAAG - De Tweede Kamer is over het algemeen tevreden over de dinsdag gepresenteerde mensenrechtennotitie van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, maar mist daarin concrete plannen en doelen.

Redactie politiek
7 November 2007 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
DEN HAAG - Over het algemeen heerst er tevredenheid over de plannen van Verhagen. Foto ANP
DEN HAAG - Over het algemeen heerst er tevredenheid over de plannen van Verhagen. Foto ANP

De notitie kwam woensdag ter sprake tijdens de behandeling van Verhagens begroting.ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is goed te spreken over de nota. Hij is blij met de ruime aandacht die de minister schenkt aan godsdienstvrijheid. Dat valt ook in goede aarde bij de SGP. Toch heeft SGP’er Van der Staaij woensdag bij Verhagen aangedrongen op hardere maatregelen dan de aangekondigde dialoog. „Partnerlanden die de rechten van christenen niet honoreren, moeten worden gekort op de hulp die ze krijgen.”

Van der Staaij hekelde ook de inzet van Verhagen tegen de doodstraf. In zijn nota ”Naar een menswaardig bestaan” stelt de minister dat de doodstraf „een flagrante schending van het recht op leven” is. Nederland blijft zich inzetten om de doodstraf en marteling wereldwijd af te schaffen, kondigt hij aan. De SGP vindt echter dat de doodstraf „in bepaalde gevallen een gerechtvaardigde straf kan zijn.”

Godsdienstvrijheid is van groot belang, stelt Verhagen in zijn nota. „In zekere zin kan de wijze waarop een regering invulling geeft aan dit recht worden gezien als lakmoesproef voor de algemene mensenrechtensituatie.” Zoals bekend, staat het er wereldwijd echter slecht voor met de vrijheid van godsdienst. „Aanhangers van godsdiensten ondervinden steeds vaker problemen hun geloof openlijk te belijden.” Nederland blijft zich daarom „in het bijzonder” inzetten voor de bevordering van godsdienstvrijheid en de bescherming van religieuze minderheden.

De vrijheid van godsdienst is niet onbegrensd, meent het kabinet. „Uit naam van religie mogen geen beperkingen worden opgelegd aan het realiseren van mensenrechten en een religie kan geen eigen mensenrechten formuleren”, bijvoorbeeld als het gaat om rechten van vrouwen en homo’s. Zij mogen niet in naam van een religie worden gediscrimineerd.

Verhagen belooft in zijn notitie dat de regering protest zal aantekenen als de mensenrechten van homoseksuelen worden geschonden. Hij zal dan de betreffende autoriteiten wijzen op hun internationale verplichtingen, zoals het non-discriminatiebeginsel.

De SGP diende woensdag bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken een amendement in om 10 miljoen euro extra te besteden aan hulp voor Iraakse vluchtelingen. Een groot aantal van hen is christen. Het extra geld is bedoeld voor opvang van vluchtelingen, voor verbetering van hun veiligheid en voor het opzetten van werkgelegenheidsprojecten in de gebieden waar de vluchtelingen heen zijn getrokken.

Van der Staaij vroeg, net als zijn CU-collega Voordewind, uitgebreid aandacht voor de netelige positie van christenen in Irak. „De complete groep dreigt van de kaart te verdwijnen.” Velen zijn op de vlucht geslagen. De christenen die nog in Irak leven, verkeren in een buitengewoon moeilijke situatie. Ze genieten geen bescherming. SGP en ChristenUnie vinden dat de Iraakse politie hen beter moet beschermen. De partijen bepleitten ook een onderzoek naar een eigen provincie voor de Assyrische christenen in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer