VS blij met stevige steun Nederland
De Verenigde Staten zijn blij met het buitenlands beleid van het nieuwe kabinet-Balkenende. Tijdens een ontmoeting in Washington prees minister Powell van Buitenlandse Zaken maandag zijn Nederlandse ambtgenoot De Hoop Scheffer voor diens steun aan het Amerikaanse Irak-beleid.
De Nederlandse bewindsman kreeg tot zijn tevredenheid van zijn Amerikaanse collega te horen dat de VS het spoor van de Veiligheidsraad van de VN zullen blijven bewandelen, iets waar het VVD-kamerlid Van Aartsen maandag nog toe opriep. De Hoop Scheffer blijft ervan uitgaan dat de Amerikaanse regering geen dubbele agenda voert die alleen maar moet leiden tot de vervanging van president Saddam Hussein.
Volgens De Hoop Scheffer zou het weliswaar een zegen zijn als Hussein weggaat, maar is dat nooit de inzet geweest van de resoluties van de Veiligheidsraad. Ook de resolutie die nu in voorbereiding is, beoogt niet de val van het regime-Hussein, benadrukte hij. De nieuwe resolutie moet volgens hem vooral voorkomen dat „de firma list en bedrog” in Irak weer ruimte tot marchanderen krijgt.
De relatie tussen Nederland en de VS, die in de nadagen van het tweede paarse kabinet onder zware druk kwam te staan, is door het optreden van de Nederlandse regering in de Irak-kwestie weer sterk verbeterd. Dat leidde er maandag toe dat minister Powell Nederland in samenwerking met Duitsland de leiding van de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan aanbood.
Minister Korthals (Defensie) kreeg maandag in Warschau, waar de defensieministers van de NAVO-landen vergaderden, hetzelfde aanbod van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld. In een gesprek onder vier ogen werd ook daar vertrouwen in het nieuwe Nederlandse kabinet uitgesproken. Overigens gaf zowel Rumsfeld als Powell aan zich niet te willen bemoeien met de interne Nederlandse besluitvorming.
De 225 Nederlandse militairen die momenteel al in de Afghaanse hoofdstad Kabul zitten, werken al nauw samen met een Duitse eenheid binnen ISAF. Turkije wil in december af van het commando van de veiligheidsmacht. Rumsfeld benadrukte in het gesprek met Korthals het belang dat de VS hechten aan een goede vervanging. En Duitsland en Nederland hebben met het snel inzetbare hoofdkwartier van het Eerste Duits-Nederlandse legerkorps in Münster precies wat ISAF nodig heeft.