Binnenland

Rouvoet liever braaf dan slaaf

NOOTDORP - Minister Rouvoet biecht het eerlijk op. „Ik heb ook wel eens te veel gedronken. In mijn studententijd.” Nu trekt hij met verve ten strijde tegen de gevaren van alcohol en drugs. „Liever braaf dan slaaf.”

6 November 2007 15:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
NOOTDORP – Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin ging maandag op het Montaigne Lyceum in Nootdorp met jongeren in gesprek over drank en drugs. De CU bewindsman gaf toe in zijn studententijd ook zelf wel eens te diep in het glaasje te hebben gekeken. Nu hou
NOOTDORP – Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin ging maandag op het Montaigne Lyceum in Nootdorp met jongeren in gesprek over drank en drugs. De CU bewindsman gaf toe in zijn studententijd ook zelf wel eens te diep in het glaasje te hebben gekeken. Nu hou

Luidruchtig stormen leerlingen van het Montaigne Lyceum in Nootdorp naar binnen. De school mag zich verheugen in hoog bezoek. Niemand minder dan de minister voor Jeugd en Gezin loopt het schoolplein op.In de afgeschermde aula geeft minister Rouvoet een gastles. De maandag na het weekend is een uitgelezen moment voor een stevig college over verslavingen. Een kleine dertig leerlingen luisteren gedwee. Lenig draait Rouvoet rond in de kring van scholieren. Hier een vraag, daar een antwoord.

De minister vindt het onderwerp belangrijk. Belangrijk genoeg om er even speciaal voor naar Nootdorp te komen. „Elke slok drank betekent een aanslag op je hersenen. Terwijl je die hard nodig hebt om verder te komen op school.”

De gastles is opgezet door Stichting Voorkom! uit Houten. Samen met De Hoop uit Dordrecht en De Brug uit Katwijk organiseert de christelijke organisatie voor verslavingspreventie de Week van de Verslaving. „Ouders, docenten, jongerenwerkers en predikanten hebben vaak geen idee wat jongeren uitspoken op dit gebied”, zegt directeur Theo van der Sluis van Voorkom!

Minister Rouvoet mag tijdens de preventieles spreken over het thema: ”Hoe was je weekend?” Hij wijst op het stijgende aantal uitwassen met drankgebruik. Elk weekend belandt een tiental tieners met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis. De minister signaleert „verontrustende” ontwikkelingen. „Zuipketen, indrinken, comazuipen. Jongeren weten geen maat te houden of grijpen naar verkeerde en gevaarlijke middelen. Soms is een jointje het begin van een reeks experimenten met drugs.”

De problemen beginnen vaak thuis. „Ouders zijn soms een beetje laks. Al op jonge leeftijd mogen heel wat kinderen tijdens een feestje of met oud en nieuw een glaasje meedrinken.” Waar eindigt dit, vraagt Rouvoet zich bezorgd af. „Met comazuipen. Jongeren helpen hun toekomst naar de knoppen.” Ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen.

De minister wil weten of de scholieren sterk genoeg in hun schoenen staan. „Durf je nee te zeggen als je de druk van de groep voelt?” Een jongen denkt van wel. Rouvoet is er niet gerust op. „Sommigen die zich sterk genoeg vinden, komen zichzelf wel eens tegen in een portiek of een ziekenhuis.”

De minister verloochent zijn afkomst als politicus niet: de overheid moet overmatig drinkende jongeren tegen zichzelf beschermen, legt hij uit. Daarom is hij er voorstander van om gemeenten de bevoegdheid te geven de leeftijdsgrens voor de verkoop van licht alcoholische dranken te verhogen tot 18 jaar. Bovendien wil de bewindsman strenger toezicht en een ban op breezers.

Overbodig lijken de maatregelen niet. Bijna driekwart van de groep 15- en 16-jarigen geeft aan wel eens te veel te hebben gedronken. „Als ik drank wil kopen, vraagt niemand naar mijn leeftijd”, zegt een meisje. Een ander valt haar bij. „Als ik bij de ene slijter geen drank krijg, ga ik naar de volgende.”

Rouvoet prikkelt de jongeren, daagt ze uit. Tot een echte discussie komt het niet. Schooldirecteur P. Post doet een poging het zaakje een beetje op te schudden. „Hebt u zelf wel eens iets te veel gedronken?” Rouvoet geeft eerlijk toe „een enkele keer” in zijn studententijd te veel achterover geslagen te hebben.

Tegenwoordig houdt hij „scherp” zijn grenzen in acht. Zaterdag heeft hij op een familiefeestje één glas wijn gedronken, vertelt hij in het kader van ”Hoe was je weekend?” Onduidelijk blijft welke dingen hij op de andere dagen van zijn weekend heeft gedaan.

Preventiewerker Joop Gottmers van Stichting Voorkom! gaat een stap verder in zijn boodschap. De ervaringsdeskundige, veertien jaar verslaafd geweest, drie jaar gevangengezeten, mag na een halfuur de les van de minister overnemen. „’k Heb gesnoven en gespoten. Ik was de weg volledig kwijt.”

„Op een dag sprak ik een man. Hij zei: „Er is er Eén Die jou rust kan geven. Dat is God.” Ik heb hem uitgelachen. Die woorden kwamen echter steeds terug. Ik heb hem later weer opgezocht. God heeft heel mijn leven veranderd.” Nu geeft de oud-sportleraar preventielessen.

De gedreven medewerker van Voorkom! wijst erop dat drank hersenen en organen aantast. Maar ook het karakter en de persoonlijkheid van mensen. „Ik zal alles doen om te voorkomen dat jullie zo veel ellende door drank en drugs meemaken als ik.” Hij heeft één duidelijk advies: „Zeg néé.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer