’t Kot Meliskerke
’t Kot in Meliskerke vierde zaterdag zijn dertigste verjaardag met een reünie. Tegelijkertijd werd het onderkomen van de Walcherse jeugd na een grondige renovatie heropend. Dat liet bestuurslid Leon Joosse weten. De activiteiten werden bezocht door ongeveer honderd mensen.
In ’t Kot komen iedere zaterdagavond en op feestdagen gemiddeld zo’n 20 tot 25 jongeren bij elkaar in huiselijke sfeer, aldus Joosse. De jongeren komen uit Meliskerke en omstreken. Alle jongeren zijn welkom in het onderkomen als ze zich aan de huisregels houden. Dit betekent onder andere dat er geen alcohol gedronken wordt en er geen muziek wordt gedraaid.’t Kot is in 1977 opgericht. Wijlen ds. G. A. Zijderveld, toen predikant van de gereformeerde gemeente in Middelburg, schonk de jongeren een unit waarin ze konden samenkomen. Als locatie koos hij Meliskerke, omdat dit centraal op Walcheren ligt. Af en toe kwam de predikant langs om te controleren of alles ordelijk verliep.
De bezoekers van ’t Kot kwamen door de jaren heen overal vandaan. Er waren jaren bij dat jongeren met een auto over de Zeeuwse eilanden gingen om leeftijdsgenoten op te halen. Deze ’taxidienst’ was vooral bedoeld voor meisjes, zodat die niet alleen hoefden te fietsen, legt Joosse uit.
Het aantal bezoekers van ’t Kot wisselde sterk. Er waren tijden dat er bijna niemand kwam. Ook waren er „zwarte jaren”, erkent Joosse. „Toen was het verschil met een uitgaansgelegenheid niet zo groot.”
Sinds 2005 is alcohol verboden in het jongerenonderkomen. „Een predikant zei een keer toen hij kwam kijken: „Als de wederkomst er is en je zou in ’t Kot zitten, dan moet de sfeer zo zijn, dat je er niet voor hoeft te schamen.””
Kerkscheepjes Amsterdam
In de Amsterdamse Oude Kerk zullen morgenmiddag drie votiefscheepjes -kerkmodellen- „te water gelaten worden.” Dat meldt de Stichting de Oude Kerk Amsterdam in een persbericht. Drie vrouwen, Els Swaab (voorzitter Raad voor Cultuur), Bonnie Zuiderwijk (vrouw van de commandant der zeestrijdkrachten) en Astrid Kee (havenmeester te Amsterdam) zullen optreden als ’doopvrouwen’.
Met de tewaterlating van de kerkscheepjes herstelt de stichting de oude functie van havenkerk van Amsterdam. Die rol kwam in de veertiende eeuw tot uitdrukking door de wijding van de kerk op 13 september 1306 aan Sint-Nicolaas, schutspatroon van de havenstad Amsterdam en van zeevarenden.
De Amsterdamse havenactiviteiten vonden vroeger plaats in de buurt van de kerk. Om dat verleden weer terug te halen werd het plan opgevat een drietal kerkmodellen in de ruimte van de Oude Kerk terug te plaatsen. Voor de Beeldenstorm in 1566 hingen er ook kerkscheepjes, waaronder een zilveren koggeschip, in het bedehuis.
Vorig jaar vierde de Amsterdamse kerk haar 700e inwijdingsverjaardag.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.