„Al-Qaida ronselt Britse kinderen”
LONDEN - Al-Qaida ronselt bewust kinderen en jongeren in Groot-Brittannië voor het plegen van aanslagen. Dit zei het hoofd van de Britse geheime dienst MI5 maandag.
In de eerste publieke toespraak sinds zijn aantreden in april zei Jonathan Evans dat Groot-Brittannië met de „meest directe en acute dreiging in vredestijd” van deze eeuw van doen heeft.„Op dit moment rekruteren terroristen op een methodische en doelmatige manier kinderen in dit land. Kwetsbare jongeren worden geïndoctrineerd, geradicaliseerd en voorbereid op het plegen van aanslagen”, aldus Evans. Volgens hem is het aantal Britten dat wordt verdacht van het onderhouden van terroristische banden dit jaar opgelopen tot ten minste 2000.
Werden aanslagen op Groot-Brittannië voorheen voornamelijk voorbereid vanuit het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, sinds een jaar worden volgens het hoofd van de MI5 ook in Somalië, Algerije en Irak plannen ontwikkeld.
In juli 2005 werd Londen opgeschrikt door een serie aanslagen op het openbaar vervoer, waarbij 52 mensen om het leven kwamen. In juni van dit jaar mislukten bomaanslagen in Londen en Glasgow.
Het is waarschijnlijk dat er binnen de Europese Unie meer aanslagen zullen worden gepleegd door radicale moslims en hun sympathisanten. Dat zei de Europese coördinator terrorismebestrijding, Gilles de Kerchove, maandag in het Europees Parlement. Volgens De Kerchove moet worden gewaakt voor gevaar dat uitgaat van radicale groepen die actief zijn in een land als Algerije. Met name van al-Qaida in islamitisch Noord-Afrika zou een grote dreiging uitgaan. Het is dan ook zaak de Europese grenzen goed te bewaken. Behalve voor islamitisch terrorisme waarschuwde De Kerchove voor nationalistische extremisme, zoals van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA.
De Belg De Kerchove trad in september aan als opvolger van de Nederlander Gijs de Vries, die de functie in maart neerlegde.
Europees commissaris Franco Frattini (Openbare Veiligheid) presenteerde vandaag als onderdeel van een nieuwe campagne tegen terrorisme een voorstel om negentien rubrieken van gegevens van luchtvaartpassagiers, waaronder e-mailadressen, telefoonnummers en betalingsgegevens, te verzamelen en gedurende dertien jaar op te slaan.
Het plan komt overeen met de wijze waarop de VS sinds de aanslagen van 11 september 2001 informatie over luchtreizigers verzamelen. Als de lidstaten ermee instemmen, moeten luchtvaartmaatschappijen hun passagiersgegevens voor geplande vluchten van en naar de EU afstaan aan de nationale politiediensten, die aan de hand van de informatie een risicoanalyse moeten maken.
Frattini zei dat zijn voorstel een voor de hele EU geldende norm stelt voor gegevens die van passagiers kunnen worden verzameld. Nu kennen van de 27 lidstaten alleen Groot-Brittannië, Denemarken en Frankrijk regels voor het verzamelen en gebruiken van passagiersgegevens, maar de nationale systemen verschillen onderling sterk.
Privacybewakers zeggen dat het systeem de bescherming van persoonsgegevens van burgers verder aantast en nauwelijks zal werken om terreurverdachten op te sporen. „Dit is weer een maatregel die iedereen onder toezicht plaatst en tot een ’verdachte’ maakt, zonder enig recht om te weten hoe de gegevens worden gebruikt”, zei Tony Bunyan van de groep Statewatch. Volgens hem is er weinig bewijs dat het verzamelen van „berg na berg aan aan gegevens” over de activiteiten van iedereen in de Europese Unie ook maar iets bijdraagt aan terreurbestrijding.
Volgens de EU heeft een proefproject in Groot-Brittannië aangetoond dat het mogelijk is „talrijke arrestaties” te verrichten dankzij het verzamelen van dergelijke gegevens.
De ”passagiersprofielen” zullen in eerste instantie gedurende vijf jaar worden bewaard. Daarna worden de gegevens gedurende nog eens acht jaar in een ’slapend’ archief bewaard, alvorens voorgoed te worden gewist. De autoriteiten in de lidstaten kunnen volgens het voorstel de gegevens gebruiken om personen die zij als een terreurrisico beschouwen te ondervragen of de toegang tot het land te ontzeggen. Gevoelige informatie, waaruit bijvoorbeeld iemands ras, religie, politieke opvattingen of seksuele geaardheid kan worden afgeleid, zou automatisch gefilterd en gewist worden.