Voedingsbedrijven maken producten onnodig duur
LEUVEN (ANP) - Sommige voedingsbedrijven misbruiken de prijsstijgingen van grondstoffen zoals graan en melk. Ze verhogen hun prijzen verder dan nodig is om de duurdere grondstoffen door te berekenen.
Dat blijkt uit een onderzoek in de sector in België. Een op de drie fabrikanten geeft toe dat zijn prijsstijgingen te hoog zijn in verhouding tot de grondstofprijzen. Bij multinationals is dit zelfs 55 procent, bij de supermarktketens 67 procent.„Hoe sterker het merk, hoe makkelijker het is om kostenstijgingen door te rekenen”, zei professor Gino Van Ossel van de Vlerick Leuven Gent Management School maandag. Hij ondervroeg 150 beslissers tijdens de Belgische Consumer Goods Conference door middel van anonieme stemkastjes.
De voedingsprijzen zullen niet snel dalen, verwacht de sector in het onderzoek. „Een heel herkenbaar voorbeeld zijn de prijzen van een bakje frieten. In de lente zijn ze gestegen door de dure aardappelen. Vandaag zijn de aardappelen weer goedkoper, maar de frietprijzen zijn niet aangepast”, aldus Van Ossel.
Consumenten gaan de komende jaren wel vaker naar goedkope supermarkten en kiezen vaker voor huismerken: 74 procent van de ondervraagden ziet het marktaandeel van discounters groeien.