Protest tegen noodtoestand Pakistan
LAHORE/KARACHI (ANP) – In Pakistan wordt fel geprotesteerd tegen het besluit van de Pakistaanse president Pervez Musharraf de noodtoestand af te kondigen. Tegelijkertijd voeren Westerse bondgenoten de druk op om de democratie te herstellen.
Musharraf zette onder meer het Hooggerechtshof buitenspel, dat bekeek of de president rechtmatig aan de macht is na zijn herverkiezing in oktober. In de Oost–Pakistaanse stad Lahore trad de politie maandag met harde hand op tegen ongeveer enkele duizenden juristen die bij het hof demonstreerden. Zij klaagden dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is ondermijnd.Ook in Karachi kwam het tot rellen en werden advocaten, oppositieleden en mensenrechtenactivisten gearresteerd. Juristen, die een belangrijke rol spelen in het verzet tegen de president, en andere tegenstanders hadden tot landelijke protesten opgeroepen. Veiligheidstroepen grendelden uit voorzorg rechtbanken en regeringsgebouwen af.
De Pakistaanse autoriteiten lieten sinds het uitroepen van de noodtoestand zaterdag ruim 1500 mensen oppakken of onder huisarrest plaatsen. In de golf van repressie heeft vooral de islamistische oppositiepartij Jamaat–e–Islami het zwaar te verduren.
De „ernstig bezorgde” Amerikaanse president George Bush heeft er bij president Musharraf op aangedrongen om de opgepakte opposanten snel weer vrij te laten. Ook wil Bush een spoedig herstel van de democratie, aldus een zegsvrouw van het Witte Huis.
Westerse bondgenoten als de VS en voormalig kolonisator Groot–Brittannië lieten eerder al weten dat ze de financiële hulp aan het land mogelijk stopzetten. Washington en Londen gaven Musharraf miljarden dollars steun in de strijd tegen de moslimterreur van al–Qaeda en Taliban.
Uit protest tegen de noodtoestand schort Nederland de ontwikkelingsamenwerking met de Pakistaanse regering op, maakte Den Haag bekend. Nederland besteedt dit jaar 15 miljoen euro aan Pakistan. Voor 2008 is een bedrag van 40 miljoen begroot.
De Pakistaanse premier Shaukat Aziz verzekerde dat de parlementsverkiezingen gewoon doorgaan in januari. Zondag was nog gesteld dat de verkiezingen mogelijk zelfs een jaar zouden worden uitgesteld.
De regering sprak hardnekkige geruchten in het land tegen als zou Musharraf in stilte terzijde zijn geschoven. Het verhaal doet de ronde dat Musharraf onder huisarrest is geplaatst door de tweede man van de strijdkrachten, generaal Ashfaq Kiyani. Hij is Musharrafs gedoodverfde opvolger als bevelhebber.
Musharraf werd in oktober door het parlement als president herkozen. De generaal had toen beloofd af te treden als legerleider. Officieel verloopt de ambtstermijn van de president 15 november. Verwacht werd dat Musharraf voor die tijd zijn militaire functies aan Kiyani zou overdoen.
Musharraf kondigde volgens eigen zeggen de noodtoestand af om het land te behoeden voor een opstandige rechterlijke macht en voor gewelddadige moslimextremisten.