MKB-Nederland: School werknemers in eigen tijd
DELFT - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat werknemers in hun eigen tijd cursussen gaan volgen. Volgend jaar moeten daar afspraken over worden gemaakt in de cao’s. De scholing moet verplicht zijn.
MKB-Nederland presenteerde haar plannen hiervoor maandagmiddag op haar jaarcongres in Scheveningen.Volgens de organisatie functioneert de arbeidsmarkt in Nederland steeds slechter en is dat een bedreiging voor de welvaart. De snelle globalisering van de economie stelt steeds zwaardere eisen aan bedrijven en hun personeel.
Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van MKB-Nederland blijkt dat 2,5 miljoen werknemers (40 procent) geen zin hebben in bijscholing. Ook is 60 procent van de schoolverlaters niet geschikt voor de baan waarop zij solliciteren. Hetzelfde geldt voor vier van de vijf werklozen.
Het midden- en kleinbedrijf heeft 100.000 vacatures, waarvan bijna de helft niet kan worden vervuld. Hierdoor halen steeds meer bedrijven gekwalificeerde medewerkers uit het buitenland of verplaatsen hun bedrijf daarnaar toe.
Om deze trend een halt toe te roepen moet het personeel verplicht worden bijgeschoold, en daarbij kunnen vakantiedagen worden ingezet. MKB-Nederland vindt wel dat scholing fiscaal aftrekbaar moet worden. Werknemers die op deze manier hun persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau willen brengen,krijgen zo een extra stimulans.
Ook zou de regering aan langdurig werklozen scholingskosten moeten betalen om deze groep uitzicht op een serieuze baan te bieden.
De vakcentrales CNV en FNV voelen niets voor het plan van de werkgeversorganisatie. CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder noemt het plan „te gek om los te lopen.”
Van Splunder benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor bijscholing van de werknemers niet alleen bij het personeel ligt, maar ook bij de werkgever. „Scholing is een onderdeel van je werk, die moet je in principe in de baas zijn tijd kunnen volgen.”
Het MKB-dreigement dat werknemers die de scholing in eigen tijd weigeren, kunnen worden ontslagen, is volgens de CNV een motie van wantrouwen. „De werknemers willen vaak juist graag worden geschoold. Bovendien is het wrang dat juist in het midden- en kleinbedrijf veel overuren worden gemaakt”, zei Van Splunder.
De FNV vindt het plan „een beetje lachwekkend.” „MKB-Nederland begrijpt de tijdgeest niet. En het bedrijfsleven schreeuwt moord en brand om nieuwe werknemers, maar prijst zich tegelijkertijd uit de markt”, zei een woordvoerder zaterdag.