Binnenland

Woordvoerder Donner wilde GPD–artikel beïnvloeden

DEN HAAG (ANP) – De chef van de woordvoerders van minister Donner van Sociale Zaken heeft geprobeerd een artikel over het ontslagrecht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) met gestolen gegevens te beïnvloeden.

5 November 2007 07:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Dit staat maandag in kranten die zijn aangesloten bij de GPD. Zaterdag werd al bekend dat ambtenaren ruim een jaar lang inbraken in het GPD–computersysteem en nog niet gepubliceerde verhalen en interne agenda’s lazen.„Kennelijk zijn er meer en hoger geplaatste ambtenaren die geen enkele moeite hebben met dergelijke praktijken”, aldus directeur/hoofdredacteur Marcel van Lingen in de GPD–kranten.

De chef van de woordvoerders belde op 19 oktober naar een journalist over het artikel over het ontslagrecht, een politiek gevoelig onderwerp. Dat nieuwsbericht was toen alleen nog bekend bij de GPD–kranten. Uit onderzoek bleek dat het ministerie binnen tien minuten drie keer had ingebroken op het netwerk van het persbureau, waarbij steeds het bewuste bericht is gelezen.

De GPD had het artikel per e–mail naar de voorlichter gestuurd voor controle op onjuistheden. Toen die niet reageerde, stuurde de eindredactie, na een aantal wijzingen, het stuk door naar de kranten. Snel daarna belde de ambtenaar op en zei dat er fouten in stonden. De voorlichter citeerde niet uit de e–mail, maar uit het stuk dat naar de kranten was gestuurd. De ambtenaar wilde niet zeggen hoe hij aan het artikel was gekomen. „Dat laat ik maar in het midden”, zou hij tegen de GPD hebben gezegd.

Enkele dagen eerder had een voorlichter al gebeld over een portret van Donner. Ook daar zouden fouten in staan, ook dat verhaal was alleen bekend bij de GPD.

De twee voorlichters die over een wachtwoord voor de GPD–site beschikten, hadden eerder bij de persdienst gewerkt. Hun eigen wachtwoord was geblokkeerd, maar ze gebruikten dat van iemand die nog bij de GPD werkt.

Het departement heeft het openbaar ministerie gevraagd een oriënterend onderzoek te doen om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De meeste politieke partijen hebben de ’inbraken’ van het ministerie scherp veroordeeld. Diverse politieke partijen hebben Kamervragen gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer