Vlissings college valt na motie van wantrouwen
VLISSINGEN - Het college van Vlissingen is donderdagavond gevallen. SP en GroenLinks dienden een motie van wantrouwen in, die met zestien tegen twaalf stemmen werd gesteund.
Op de RPCU na stemden alle oppositiepartijen voor de motie. Van de coalitiepartijen stemde het CDA voor en PvdA en PSR tegen.De motie werd ingediend omdat er vanuit de raad geen vertrouwen meer aanwezig was dat de wethouders de problemen met het Scheldekwartier en de slechte werksfeer op het stadhuis konden oplossen. In de motie van wantrouwen wordt gesteld dat het college blijkbaar geen vertrouwen heeft in de raadsleden, dat een groot gedeelte van de raad geen vertrouwen heeft in de capaciteiten van het college, dat het college geen moeite doet om de verstandhouding met het personeel te herstellen en dat het college hierdoor geen vertrouwen meer heeft van de ambtenaren.
In juli werden al twaalf ambtenaren naar huis gestuurd wegens problemen met de boekhouding. Die kwestie was volgens de gemeente een regelrecht uitvloeisel van het mislukken van de aanbesteding van de bouw van woonwijk het Scheldekwartier. Gisteravond werd gestemd over het gunnen van het eerste deelplan van het Scheldeterrein aan een aannemer. „Dat is op 3 juli niet gedaan omdat men niet genoeg inzicht had in de financiële consequenties”, aldus Geilenkirchen. „Nu is het vier maanden uitgesteld en is er nog niks veranderd. We zijn daarmee 6 ton aan rente kwijtgeraakt, waar we een heleboel leuke dingen mee hadden kunnen doen in de stad.”
Maar de onvrede zit dieper. „Als we iets vragen over de plannen krijgen we vage antwoorden en onduidelijk informatie. Gisteren repte wethouder Verhage (PvdA) over drie scenario’s rond de toekomst van het Scheldekwartier. Het derde was aangenomen, zei ze. Ik vroeg wat de andere twee waren. Dat was niet belangrijk volgens haar, want er was toch al besloten wat het zou worden. Dan denk ik: wie besluit hier nou: het college of de raad?”
Geilenkirchen lepelt nog een aantal zaken op waarbij er volgens hem sprake is van bestuurlijk onvermogen. „We hebben een huiskamerproject voor drugsgebruikers in de stad”, trekt hij van leer. „De afgelopen zomer was er veel hommeles met de buren. De spuiten en uitwerpselen lagen op straat. Het vorige college heeft niet goed ingegrepen. De huidige wethouder zou ervoor zorgen dat het leefbaar en acceptabel zou worden. Er is niks gebeurd. Verder blijven opengebroken straten veel te lang openliggen. En zo kan ik nog wel een tijd je doorgaan.”
De motie van wantrouwen kwam dan ook niet helemaal onverwacht, geeft Geilenkirchen aan. Het CDA was niet van de motie op de hoogte, maar het zat er volgens de fractievoorzitter wel aan te komen. „De ChristenUnie was ook al aan het nadenken over een motie van wantrouwen rond het huiskamerproject. Iedereen vond dat we maar rare antwoorden kregen van wethouder Verhage.”
PvdA-vicevoorzitter B. Koopman vindt het jammer dat coalitiepartner CDA op deze manier met de zaak is omgegaan. „In december komen er twee onderzoeksrapporten uit rond de kwestie Scheldekwartier. Wij willen als fractie die rapporten afwachten alvorens we besluiten een motie van wantrouwen te steunen. Ik had liever gehad dat het CDA dat ook gedaan had.”
Koopman vindt het geen probleem dat het eerste deelplan al wordt gegund terwijl de rapporten er nog niet zijn. „De berekeningen zijn nu plausibel genoeg om het te doen. Wij als fractie kunnen leven met de mate waarin de cijfers nu inzichtelijk gemaakt zijn.”
Hoe nu verder? Geilenkirchen: „Het ambtelijk apparaat in Vlissingen werkt voor een deel niet goed. Dat heeft zich de laatste dertig jaar zo gevormd. Een cultuurwijziging binnen een organisatie is een van de lastigste dingen die er zijn. Voordat alles weer optimaal functioneert, zijn we tien jaar verder.”