Binnenland

Motorpech grootste gevaar voor F-16’s

De grootste dreiging voor de Nederlandse F-16-vliegers die vanaf 1 oktober in missies van zes uur boven Afghanistan opereren, is motorpech. Als ze een noodlanding moeten maken, zullen Amerikaanse reddingseenheden te hulp schieten.

Binnenlandredactie
23 September 2002 11:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Dit verklaarde luitenant-kolonel R. Reefman, commandant van het F-16-detachement dat mee gaat doen aan de internationale strijd tegen het terrorisme, vanmorgen op de vliegbasis Eindhoven. „Er is geringe luchtdreiging.” Reefman verwacht dat zijn F-16’s „zeer veel” vlieguren gaan maken. Het is voor het eerst dat de Koninklijke Luchtmacht zo ver -ruim 5000 kilometer- van huis opereert.

De Nederlandse gevechtsvliegen opereren vanaf 1 oktober voor zes maanden in de regio Afghanistan in het kader van de operatie Enduring Freedom (duurzame vrijheid). Ze lossen op de basis Manas in Kirgizië Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen af. De missie stond al voor dit voorjaar op de rol. Volgens Reefman heeft de daadwerkelijke uitzending zo lang op zich laten wachten omdat de start- en landingsbaan op Manas niet geschikt was voor F-16’s.

Het Nederlandse detachement vertrok vanmorgen vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Kirgizië. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zwaaide de mannen en vrouwen uit. „U steunt met uw missie onze Amerikaanse bondgenoten. Nederland speelt een rol die ons past.” Met de zes F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht gaan in totaal 150 militairen naar het buurland van Afghanistan. De eenheid wordt ondergebracht in tenten op het vliegveld.

De toestellen zullen dag en nacht patrouilles uitvoeren boven Afghanistan. Indien nodig schieten de F-16’s grondtroepen, waaronder de Amerikaanse Special Forces, te hulp als die in gevecht zijn verwikkeld met al-Qaida- of Taliban-eenheden. Om de luchtacties te ondersteunen, gaat een klein aantal Nederlandse verbindingsofficieren naar de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan.

Troepen op de grond kunnen de hulp inroepen van de gevechtsvliegtuigen. Uiteindelijk beslist de vlieger in de cockpit over het wel of niet gooien van de lasergeleide bommen op de „legitieme doelen.” Volgens Reefman is uitschakeling van vijandelijke eenheden het doel. „We zijn niet bezig met een oorlog waarin we uitrekenen wat het kost om een strijder uit te schakelen.”

Op de basis in Kirgizië werken de Nederlanders samen met Noren en Denen. Ieder land levert zes F-16’s. De eerste negen toestellen (drie van elk deelnemend land) zullen donderdag vanaf de vliegbasis Volkel vertrekken. Op Manas wordt ook een Nederlands KDC-10-tankervliegtuig gestationeerd, voor zowel het bijtanken van de F-16’s als voor het luchttransport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer