Politie verdeeld over voeren fietsverlichting
RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse politie is verdeeld over de wijze waarop een fietser verlichting moet voeren. Aanleiding is een brief van de Raad van Hoofdcommissarissen waarin staat dat de politie fietsers gaat bekeuren die geen vaste verlichting op hun rijwiel hebben.
Sommige korpsen denken er niet aan fietsers te bekeuren die losse verlichting, knipperend of niet, op kleding of tassen dragen. Het belangrijkste is volgens die korpsen dat de fietser zichtbaar rondrijdt. Een aantal korpsen geeft wel een waarschuwing of laat de agent zelf beslissen of het nodig is om een fietser op de bon te slingeren.Een ander deel van de politie is volgt de richtlijn van de Raad van Hoofdcommissarissen wel strikt. Een woordvoerster van de regio Rotterdam–Rijnmond zei bijvoorbeeld in principe de wettelijke regels voor fietsverlichting te handhaven. Volgens haar is de brief over de controle op fietsverlichting geen wijziging in het beleid. „Bij wet is bepaald dat de fietsverlichting op de fiets moet zitten".
De discussie over het wel of niet beboeten van fietsers zonder vaste verlichting heeft inmiddels ook Den Haag bereikt. Verkeersminister Eurlings zegt momenteel alle voors en tegens van aanpassing van de regels te bekijken. Voor het einde van het jaar neemt hij een beslissing, liet zijn woordvoerder weten.
Ook minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft zich donderdag in de discussie gemengd. Zij zei „al ontzettend blij te zijn dat veel fietsers überhaupt licht dragen". Ter Horst geeft er wel de voorkeur aan dat de regels overal in Nederland hetzelfde worden toegepast, maar volgens haar heeft de kwestie niet de hoogste prioriteit.
De Raad van Hoofdcommissarissen zelf benadrukte donderdag nog eens dat het de uitgezette lijn om strenger te controleren op fietsverlichting zal doorzetten. „Volgende week gaan we nog wel overleggen over het afbouwen van tolerantie", vertelde een zegsman. „Maar de wet is niet verruimd voor alternatieve verlichting en we moeten als politie dus gewoon de wet handhaven".
Volgens de woordvoerder is de strengere controle met name ingegeven om de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Hij wijst er op dat alternatieve verlichting in sommige gevallen debet is aan ongelukken. Ook wil de politie duidelijk zijn over wat wel en niet mag en hoe de politie hierop reageert.
Ook het Bureau Verkeershandhaving openbaar ministerie liet weten achter de brief van de raad te staan. „Onze richtlijn is wat in de wet staat", zei een woordvoerder. „In de wet staat dat licht aan de fiets vast moet zitten, dat wit licht aan de voorkant moet worden gevoerd en rood licht aan de achterkant".