Binnenland

OM: Voorwaardelijke werkstraf gezinsvoogd Savanna

DEN HAAG (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) in Den Haag heeft donderdag een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur geëist tegen de voormalige gezinsvoogd van de overleden peuter Savanna. Het OM verdenkt de vrouw van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De beschuldiging dood door schuld heeft het OM laten vallen.

1 November 2007 13:30Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Het 3–jarige meisje uit Alphen aan den Rijn overleed in september 2004 na langdurig verwaarloosd en mishandeld te zijn door haar moeder en stiefvader.
Savanna stond onder toezicht van de staat. De gezinsvoogd en vele andere hulpverleners kwamen bij het gezin over de vloer. Sommigen van hen meldden dat ze dachten dat het kind werd mishandeld, maar uiteindelijk greep niemand in.Justitie houdt de gezinsvoogd verantwoordelijk voor de mishandelingen en verwaarlozing die het kind zijn overkomen, omdat zij de regie over de hulpverleners had. Doordat de voogd niet ingreep, werkte ze de mishandelingen in de hand, vinden de officieren van justitie Ingrid Degeling en Nicole Vogelenzang. Ze had volgens hen kunnen voorzien dat de moeder weer over de schreef zou gaan.

Dat de moeder het kind zou doden was echter niet voorzienbaar, menen zij. Daarom heeft het OM de aanklacht dood door schuld vallen. Het kan geen verband leggen tussen nalatigheid van de gezinsvoogd en het overlijden van de peuter. De moeder doodde haar dochter door een washandje in de mond te proppen en dat vast te binden. Het meisje overleed door verstikking.

De aanklaagsters concludeerden dat de gezinsvoogd zich in haar toezicht alleen liet leiden door het perspectief van de moeder. „De belangen van Savanna verloor ze daarbij uit het oog”, aldus officier Vogelenzang.

Advocaat Simeon Burmeister noemt het geweldig nieuws dat het OM de dood door schuld heeft laten vallen en een voorwaardelijke straf eist. „Maar we willen meer. Onze cliënt heeft nooit de intentie gehad om Savanna iets ergs te laten gebeuren”, aldus Burmeister.

Het OM doet voorkomen alsof de gezinsvoogd helemaal niets heeft ondernomen toen ze signalen binnenkreeg over blauwe plekken bij Savanna, zei Burmeister. „Ze heeft wel degelijk iets gedaan”. Volgens de raadsman had de voogd een spoed–ondertoezichtstelling op zak, maar gebruikte ze die uiteindelijk niet, omdat de signalen niet bevestigd werden. Burmeister: „Als het er echt zo erg had uitgezien als het OM doet voorkomen, had ze Savanna natuurlijk wel uit huis geplaatst”.

Collega–advocaat Brigitte Roodveldt wijst er nog op dat de doodsoorzaak van Savanna al eind januari 2006 door het gerechtshof in Den Haag is vastgesteld. Afgelopen juni verwierp de Hoge Raad het cassatieberoep van Savanna’s moeder en was haar zaak definitief gesloten. Toen hadden de officieren al kunnen besluiten dood door schuld te laten vallen, vindt de raadsvrouw. „Desnoods hadden ze dat aan het begin van het proces kunnen zeggen, maar nu hebben ze mijn cliënt vier dagen in de stress in de rechtszaal laten zitten”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer