Binnenland

„Gedetineerden niet meer heenzenden”

Geen enkele gedetineerde mag meer voortijdig worden heengezonden vanwege een tekort aan celruimte. Dat is een doelstelling die staatssecretaris Hessing (Binnenlandse Zaken) per 1 januari wil bereiken.

Redactie politiek
23 September 2002 11:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Hessing zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Het is de eerste keer dat de LPF-politicus, verantwoordelijk voor de openbare orde, zich publiekelijk over zijn beleidsterrein uitlaat. Hessing noemt zijn plan doordacht en haalbaar.

Het schrijnende tekort aan celruimte wil Hessing compenseren door meer gedetineerden in één cel te stoppen. Verder wil hij vaker elektronisch huisarrest gaan toepassen. Het kabinet wil ook nieuwe gevangenissen bouwen, maar dat is volgens Hessing een tijdrovende klus, die pas op langere termijn effect kan sorteren.

De LPF-bewindsman benadrukte dat het een van de speerpunten van zijn partij is om de criminaliteit van de straten weg te halen. Al twintig jaar lang is er een zogenoemde wegzendofficier die bepaalt of mensen heengezonden worden. Naar verwachting zullen eind dit jaar maar liefst zo’n 4000 gevangenen vervroegd worden vrijgelaten. In de meeste gevallen gaat het daarbij om enkele dagen of een week.

„Daar moet een einde aan komen”, aldus de staatssecretaris. „Er moet ruimte vrijkomen om op heel korte termijn veel criminelen van de straat te krijgen, op te sluiten en de straf te laten ondergaan die ze opgelegd krijgen.”

Hessing heeft ook plannen met veroordeelden die een taakstraf opgelegd hebben gekregen. Hij maakt zich zorgen over het strafkarakter ervan. „Als iemand een taakstraf krijgt, moet die niet te werk worden gesteld in een rozentuin, in de luwte”, zei hij. „Laat iemand op straat schoonmaken. Daardoor wordt een taakstraf echt als straf gezien.”

De oud-politieman liet zich ten slotte als derde LPF-bewindsman uit over de maximumsnelheden en de handhaving ervan door de politie. In tegenstelling tot de ministers Heinsbroek (Economische Zaken) en De Boer (Verkeer en Waterstaat) is hij geen voorstander van het gedogen van het iets harder rijden dan is toegestaan. Wel pleitte hij ervoor de maximumsnelheid ’s avonds na 22.00 uur te verhogen tot 130 km per uur. „Dat lijkt me fantastisch. Iedereen rijdt het bijna. Maak het dan ook legitiem en ga het niet gedogen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer