Binnenland

Cohen uit zorg over toename raddraaiers

AMSTERDAM (ANP) - De overlast van jeugd in delen van Amsterdam blijft toenemen. Er zijn steeds meer jongeren die „rottigheid” uithalen, zei burgemeester Cohen van Amsterdam woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

1 November 2007 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

De jongeren komen vaker in aanraking met de politie en meer jongeren belanden opnieuw op het slechte pad nadat ze een behandeltraject hebben doorlopen. „Met een aanzienlijk deel van de jeugd in Amsterdam-West gaat het niet goed”, aldus Cohen. „Er zijn te veel Marokkaanse jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit.” Het aantal probleemgezinnen groeit en een derde van de Marokkaanse jongeren in Amsterdam-West neemt niet deel aan de Cito-toets.Het gaat volgens de burgemeester niet alleen om een groep van 30 tot 35 raddraaiers die in stadsdeel Slotervaart voor problemen zorgen. „Het is ruimer dan dat. Daar zit mijn zorg in.” Daarnaast vallen de jongeren in herhaling. In Amsterdam is een groep van 1500 probleemjongeren die in een traject geplaatst worden om hen buiten de criminaliteit te houden. „Er is een forse recidive binnen deze groep”, zei Cohen.

De hoofdstad gaat bekijken of de aanpak van overlast voldoende functioneel is of dat er een nieuwe benadering nodig is. Een regionaal rechercheteam van de politie is bezig om criminele groepen jongeren in kaart te brengen en op te pakken. „Met succes, maar dat móét beter”, aldus Cohen.

In het stadsdeel Slotervaart is het volgens de burgemeester „relatief rustig”, nadat een agente half oktober de 22-jarige Bilal B. doodschoot op een politiebureau. „Op dit moment zijn daar geen extra instrumenten nodig om de openbare orde te handhaven.” Hij zag daarom weinig in voorstellen van de Amsterdamse VVD om hardnekkige raddraaiers in Slotervaart 24 uur per dag hinderlijk te volgen of de wijk aan te wijzen tot overlastgebied.

De hoofdstedelijke PvdA maakt zich, net als Cohen, zorgen over de groei van het aantal probleemjongeren. „We moeten voorkomen dat de broertjes en zusjes dezelfde weg opgaan”, zei fractievoorzitter Van der Garde. „Ze moeten van straat worden gehaald en een toekomst krijgen. Dat is geen softe aanpak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer