Binnenland

Eenvoudiger procedure moederschap lesbisch paar

DEN HAAG - Een lesbienne moet gemakkelijker het officiële ouderschap kunnen krijgen van het kind dat gebaard is door de vrouw met wie zij samenwoont. Juridisch is dat mogelijk, concludeert een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Kalsbeek.

Redactie politiek
31 October 2007 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

De commissie-Kalsbeek presenteerde woensdagmorgen het rapport ”Lesbisch ouderschap”. Minister Hirsch Ballin van Justitie had de commissie voor het zomerreces ingesteld om te onderzoeken op welke andere manier dan door adoptie het ouderschap van de zogeheten ”meemoeder” kan worden verkregen.Op dit moment erkent de wet alleen de biologische moeder als ouder. De meemoeder kan eveneens het ouderschap verkrijgen, maar dat kan momenteel alleen via het adopteren van het kind. De adoptieprocedure kost geld en duurt minimaal een halfjaar. De Tweede Kamer, met uitzondering van CDA, ChristenUnie en SGP, wil daarom een eenvoudiger procedure.

Volgens de commissie-Kalsbeek bestaan twee alternatieven voor de adoptieprocedure. Zo moet, in de eerste plaats, de meemoeder bij een ongetrouwd lesbisch paar het kind kunnen erkennen. In dat geval wordt de bescherming van het sociale ouderschap belangrijker geacht dan het biologische ouderschap, zo erkende Kalsbeek, oud-Kamerlid van de PvdA.

Een andere alternatieve route is die via de huwelijkse staat. Als het stel gehuwd is, zou de partner door dat huwelijk als vanzelf ouder moeten kunnen worden. In dat geval is het wel nodig om bij de burgerlijke stand officieel aan te geven wie de biologische moeder is. Het kind moet die informatie later kunnen achterhalen, vindt de commissie.

De commissie hanteerde bij de overwegingen twee uitgangspunten. „Voorop staat bij ons het belang van het kind”, zei Kalsbeek. „Het kind is gebaat bij een stabiele opvoedingssituatie. Daarom is het belangrijk dat beide verzorgers en opvoeders in dezelfde juridische positie komen. Twee ouders kunnen het kind meer houvast bieden dan één.”

Het tweede uitgangspunt was de gelijke behandeling van homo’s en hetero’s. Kalsbeek: „Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden.”

Minister Hirsch Ballin toonde zich content met het „gedegen” rapport. Hij had de Tweede Kamer beloofd om nog in oktober met het rapport van de commissie te komen.

De Kamer ging voor de zomer al akkoord met een wetvoorstel om adoptie van buitenlandse kinderen mogelijk te maken. De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over dat wetsvoorstel.

De commissie-Kalsbeek publiceert in het voorjaar van 2008 het tweede deel van het rapport, over de juridische moeilijkheden van interlandelijke adoptie door homo- en lesbische paren. Landen als China, India en Thailand weigeren kinderen ter adoptie af te staan aan homoparen in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer