Zoetermeer kapt overlastgevende perenbomen
ZOETERMEER - „Ik schrik me ’s nachts het apezuur als er weer een peer op een auto dreunt.” D. van Bladel is één van de bewoners van de Langeberg in Zoetermeer die zich beklagen over de overlast van vallende peren in de herfst. De gemeente wil nu alle zeventien bomen in de straat kappen, maar die oplossing gaat andere bewoners weer te ver.
Het is een bijzonder gezicht: een gewone straat met rijtjeshuizen waar om de zo veel meter een boom staat die vol hangt met peren. Dergelijke vruchtbomen verwacht je in een boomgaard in de Betuwe, maar niet in een woonwijk in Zoetermeer. Hoewel de peren volgens sommige bewoners eetbaar zijn, is het merendeel van de mensen er helemaal niet blij mee.„Het is gewoon gevaarlijk”, vindt J. Kort van nummer 17. „De peren die op de grond zijn gevallen, worden tot moes vertrapt en daar kun je over uitglijden. Ik ken iemand die twee keer een heupoperatie heeft ondergaan en hier in de herfst niet over de stoep durft te lopen.”
De gevallen peren hebben bovendien het nadeel dat ze een behoorlijke alcohollucht afgeven. De smurrie is daarnaast lastig van de geparkeerde auto’s af te poetsen. „Samen met mijn man ben ik twee uur bezig geweest om onze auto weer schoon te krijgen”, vertelt Kort. In de straat is dan ook duidelijk te zien dat de parkeerplekken onder de bomen veelal leeg blijven. De peren die nog niet tot moes vermalen zijn, zijn gewild bij de kinderen in de straat, die er een waar perengevecht mee houden. „Ik schrik me wild als er zo’n peertje tegen de ruit knalt”, zegt Kort.
De overlast valt dit jaar nog mee, in vergelijking met vorig jaar. „Toen lag werkelijk de hele straat vol. De buurt kwam gewoon in opstand. We hebben tientallen handtekeningen verzameld en die aan de gemeente aangeboden. Zij moest een oplossing bedenken.” Dit voorjaar zijn de bomen behoorlijk teruggesnoeid, waardoor er minder peren aan de bomen hangen.
Toch heeft de gemeente besloten de negentien bomen in de Langeberg te kappen. En daar niet alleen: in totaal wil de gemeente bijna 100 perenbomen en 25 appelbomen omhalen. Volgens wethouder F. Speel (Natuur en Milieu) is dat hard nodig. „De bomen geven al een aantal jaar behoorlijke overlast. De vallende peren veroorzaken schade aan de auto’s en mensen glijden uit over de drab. Wij hebben nu een kapvergunning aangevraagd. We zullen wel weer perenbomen terugplanten. Dat zijn dan sierperen. Die zijn kleiner en geven minder overlast.”
De voorgenomen kap werd onder het grootste gedeelte van de bewoners met gejuich begroet. D. van Bladel van nummer 54: „Dat had de gemeente al veel eerder moeten doen. Het was sowieso geen handige keuze om in een woonwijk perenbomen te planten.” Dat er sierperen voor terugkomen, verbaast haar wel: „Dan krijg je toch weer dezelfde problemen?” Speel heeft die reactie vaker gehoord: „We willen graag hetzelfde straatbeeld terugkrijgen. Maar als dat op bezwaren stuit, zijn we in voor andere opties.”
Hoewel het merendeel van de bewoners de kap toejuicht, zijn er ook enkele tegenstanders. Zoals J. van Zanten van nummer 20: „Gezonde bomen hoor je niet te kappen. We wijzen met ons vingertje naar landen waar dat gebeurt, maar zelf doen we er volop aan mee. Vandaag gaan de perenbomen tegen de vlakte, morgen de hazelnootbomen en overmorgen de kastanjebomen. Alleen maar omdat ze een beetje overlast geven. Onzin!” Van Zanten zou liever zien dat de gemeente eind september een massale perenpluk organiseerde. „Als zij nu voor de ladders en de plukemmers zorgen, dan willen wij wel plukken. Dat is gelijk een gezellig buurtgebeuren. Als fruitkwekersdochter weet ik dat de peren prima te eten zijn, bijvoorbeeld in een stoofschoteltje of in perenjam.”
Ook E. van der Lans, die acht keer per dag met haar kinderen naar of van school door de Langeberg loopt, vindt kappen niet nodig. „Dat uitglijden valt best wel mee. Als de gemeente gewoon een keer extra zou vegen, is het probleem ook opgelost.”
Vaker vegen of plukken is voor wethouder Speel echter geen oplossing: „Er zullen altijd wel peren op de grond vallen. Dan blijf het probleem bestaan.” Omdat enkele bewoners bezwaar hebben gemaakt tegen de kapvergunning, blijven de perenbomen nog even staan. Als de vergunning er eenmaal door is, zal er een ware kaalslag plaatsvinden in Zoetermeer.