Binnenland

Al–Mansouri vocht voor onafhankelijkheid Arabieren

RIJSWIJK (ANP) – Abdullah al–Mansouri strijdt al jaren voor de onafhankelijkheid van Arabieren in Iran. Reden voor de autoriteiten in dat land hem te bestempelen als terrorist.

30 October 2007 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Mansouri werd in 1946 geboren in Iran. Daar werd hij voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), een organisatie die zegt vreedzaam te streven naar onafhankelijkheid van de minderheidsgroep de Ahwazi’s.Volgens Amnesty International wordt deze bevolkingsgroep, de Arabische inwoners van Iran, in Iran onderdrukt. Door deze functie wordt Mansouri in Iran gezien als terrorist.

Mansouri vluchtte in 1988 en kreeg in Nederland de vluchtelingenstatus. In 1989 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Sinds dat jaar woont hij met zijn vrouw en vier kinderen in Limburg.

Mansouri was in Maastricht actief lid van Amnesty International en van GroenLinks. Hij kreeg in 2001 een lintje, hij werd toen voor zijn inzet voor de maatschappij onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op 11 mei 2006 werd Mansouri tijdens een bezoek aan Syrië in Damascus gearresteerd en overgedragen aan Iran. Iran beschuldigt hem van terrorisme. Volgens Iran zou hij met vervalste Iraanse papieren Syrië zijn binnengekomen, op de Interpollijst staan en betrokken zijn geweest bij aanslagen.

Na zijn arrestatie duurde het maanden voordat Syrië bevestigde de man te hebben uitgeleverd aan Iran. Op 8 augustus 2006 werd bekend dat Mansouri al na vijf dagen is overgedragen aan Iran. De Syrische autoriteiten lieten het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken toen weten dat dit al op 16 mei, vijf dagen na zijn arrestatie was gebeurd.

Zijn arrestatie leidde tot grote commotie. Amnesty International, maar ook de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers en secretaris–generaal Kofi Annan van de VN kaartten de kwestie bij Teheran aan.

In welke gevangenis Mansouri wordt vastgehouden is onduidelijk. Volgens Amnesty is de situatie in Iraanse gevangenissen heel slecht, zeker voor politiek gevangenen, een categorie waarin Mansouri volgens de zegsman valt. „Systematische martelingen, mensonterende situaties. Er wordt gevreesd voor zijn leven", aldus een woordvoerder dinsdag.

Amnesty zegt op basis van anonieme bronnen in Iran te weten dat op 13 juni, 13 juli en 30 juli van dit jaar achter gesloten deuren rechtszittingen hebben plaatsgevonden tegen Mansouri. Hierbij had hij geen juridische bijstand door een advocaat van zijn keuze en was geen Nederlandse vertegenwoordiging, die door de Iraanse autoriteiten is toegezegd, aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer