„Alsof er twee ‘gezinnen Savanna’ waren"
DEN HAAG (ANP) – „Toen ik tijdens mijn politieverhoren de getuigenverklaringen over de laatste drie maanden uit het leven van Savanna hoorde, was het alsof er twee ’gezinnen Savanna’ waren”.
Dat zei de voormalige gezinsvoogd van het meisje dat op 3–jarige leeftijd werd vermoord dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Zij wist dat er veel mis was in het gezin van Savanna, maar dat het meisje werd mishandeld, zoals vrienden van het gezin later aan de politie meldden, was haar niet bekend, aldus de voogd.Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de 49–jarige Mieke A. medeverantwoordelijk voor de dood van Savanna, omdat zij als gezinsvoogd toezicht moest houden op het kind. Savanna werd in september 2004 dood in de kofferbak van de auto van haar moeder en stiefvader gevonden.
Vraag blijft waarom A. het meisje niet uit huis heeft laten plaatsen. De rechtbank vroeg zich af hoe de gezinsvoogd meldingen van de hulpverleners woog. Een kraamzorgster, die voor het zusje van Savanna bij het gezin over de vloer kwam, constateerde blauwe plekken bij het meisje. En ze zag dat Savanna met een groot hangslot in haar kamertje werd opgesloten. „Ik ben nog nooit bij een gezin geweest waar het er zo erg aan toe ging”, verklaarde de vrouw later.
Volgens A. kwam in het jaar dat Savanna overleed twee keer een uithuisplaatsing ter sprake. De eerste keer doordat zij gealarmeerd werd door meldingen van collega–hulpverleners. Eén keer was het de moeder zelf die het meisje uit huis geplaatst wilde hebben.
„Na de alarmeringen ging ik onverwachts bij het gezin langs. Ik trof daar een relatief ontspannen situatie aan. Savanna had geen blauwe plekken, haar moeder ging aardig met haar om”. Samen met haar teamleider besloot zij het meisje bij haar moeder te laten wonen.
De moeder van Savanna zou een verkeerd beeld over uithuisplaatsing hebben gehad. „Zij wilde dat Savanna direct het gezin zou verlaten. Zo dacht zij van het team van hulpverleners dat zich met haar bemoeide verlost te zijn. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat het zo niet werkte. Ik vond het belangrijk dat ook Savanna’s zusje onze hulp zou krijgen”.
Het is voor het eerst in Nederland dat een gezinsvoogd strafrechtelijk verantwoordelijk wordt gesteld voor falende hulpverlening. De rechtszaak tegen de medewerkster van Bureau Jeugdzorg Noord–Holland duurt een hele week.