Binnenland

Verdachte Schipholbrand weer vrij

AMSTERDAM (ANP) – De verdachte van de Schipholbrand, waarbij eind oktober 2005 elf mensen omkwamen, komt vrij. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat dinsdag bepaald. De Libiër Ahmed al–J. zat in voorlopige hechtenis in afwachting van zijn hoger–beroepszaak.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Al–J. in juni tot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel in het cellencomplex op Schiphol–Oost.

30 October 2007 15:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Het gerechtshof besloot de hechtenis te schorsen in verband met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Hij moet zich wel aan voorwaarden houden. Het is hem verboden het land te verlaten en hij moet acte de presence geven bij de verdere behandeling van de zaak. Het is nog onbekend wanneer het hof de zaak inhoudelijk behandelt.De rechtbank achtte in juni bewezen dat de Libiër in zijn cel een brandende sigarettenpeuk heeft weggeschoten zonder op te letten waar die terechtkwam. Daarmee heeft Al–J. de het risico aanvaard dat brand zou ontstaan, aldus de rechtbank.

De ontwikkeling van de brand verliep dramatisch, onder meer doordat de bewakers die Al–J. uit zijn cel bevrijdden de deur open lieten staan. Als zij de deur gesloten hadden, had het vuur nooit zo snel om zich heen gegrepen. In een mum van tijd stond de gang waar de cellen op uitkwamen vol rook en liep de temperatuur zeer hoog op. De bewakers konden niet alle gevangenen bevrijden.

Al–J. ontkent dat hij de bedoeling had vuur te maken en zegt dat hij zeker niet het risico heeft aanvaard dat er slachtoffers zouden vallen. De rechtbank vond daarentegen voorzienbaar dat doden kunnen vallen als er brand is in een gebouw waar mensen zijn opgesloten.

Oorsprong, oorzaak en toedracht van de brand worden opnieuw onderwerp van onderzoek, op verzoek van de verdediging. Het hof stemde daar in principe mee in, maar wil wel van Al–J.’s advocaat horen wie het onderzoek gaan doen.

Dit nieuwe onderzoek zit niet het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand in de weg, zei een woordvoerder. „Onze rapporten mogen niet in juridische procedures worden gebruikt. Dat is in de wet zo geregeld”. De onderzoeksraad, onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven, onderzoekt volgens de zegsman vooral technisch zaken en houdt zich niet bezig met de schuldvraag. „Daar is het OM voor”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer