Project rond religie in hulpverlening
EDE - Hoe geef je levensbeschouwing handen en voeten in de hulpverlening? Die vraag gaan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle, Eleos en HdS Hulpverlening onderzoeken.
Het onderzoek naar de rol van religie in de hulpverlening is hetspeerpunt van een samenwerkingsovereenkomst die de organisaties tekenen. De Stichting Innovatie Alliantie (SIA) subsidieert het onderzoek met 240.000 euro.Er is behoefte aan meer kennis over het inbedden van de spirituele dimensie in de hulpverlening, constateren de vier instellingen. Daarom willen ze publicaties uitbrengen en symposia en studiedagen organiseren.
De uitkomsten van het onderzoek zullen ook structureel in de opleidingen van toekomstige professionals worden ingebed, door het ontwikkelen van nieuw cursusmateriaal en door het aanpassen van onderwijsmateriaal van de CHE en de GH. Door deze manier van werken ontstaat een vorm van kenniscirculatie waar alle partijen baat bij hebben, verwachten de organisaties.
Behalve met het onderzoek gaan de partners ook op andere terreinen samenwerken. Zo maken de hogescholen afspraken met HdS Hulpverlening en Eleos over de uitwisseling van medewerkers en over stageplaatsen voor studenten.
Zonder de subsidie van de SIA zou het onderzoek onmogelijk zijn. De SIA is opgericht om de kenniscirculatie tussen regionale partijen te bevorderen, in het bijzonder tussen hogescholen en het midden- en kleinbedrijf.