Economie

Boek lezen op elektronisch papier

AMSTERDAM - Het is geen boek en toch ook weer wel. Papier komt er niet aan te pas, een computer ook niet. Boekhandelsketen Selexyz presenteerde maandag in haar Amsterdamse vestiging het elektronische papier: de iLiad.

Redactie economie
30 October 2007 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:14
AMSTERDAM – De iLiad leest als een boek. Dankzij een nieuwe techniek, elektronisch inkt, flikkert het beeld niet. Foto iRex Technologies
AMSTERDAM – De iLiad leest als een boek. Dankzij een nieuwe techniek, elektronisch inkt, flikkert het beeld niet. Foto iRex Technologies

Met de iLiad kan de lezer boeken downloaden en lezen. Via de pc was dat al mogelijk. Nadeel van lezen vanaf de computer is dat het beeld flikkert en dus onrustig is voor de ogen. Het beeld van de iLiad daarentegen staat dankzij de gebruikte elektronische inkt stil en is daardoor beter leesbaar, zegt de fabrikant. Dat geldt voor zowel binnen- als buitengebruik. Met de iLiad is het dure printen van gedownloade boeken dus voorbij, aldus de fabrikant.Selexyz biedt via de website honderd boeken -waaronder studie-, reis- en kookboeken- aan, die gratis te downloaden zijn. In de loop van deze week heeft de boekwinkel nog 49.000 titels -tegen betaling- beschikbaar. De prijs zal „ruim onder de prijs van papieren boeken blijven”, aldus Selexyz.

In juni en juli testte Selexyz het digitaal leveren van boeken. „Binnen twee weken is er 45.000 keer een boek gedownload. De teller staat nu op 150.000”, aldus Matthijs van der Lely, algemeen directeur van Selexyz. Om de nadelen van digitaal lezen op te lossen, ging Selexyz in zee met iRex Technologies, een verzelfstandigde dochter van Philips die met de iLiad zijn eerste product ontwikkelde. „Het beeldscherm van de iLiad is uniek”, zegt Hans Brons directeur van iRex Technologies. Met een pennetje en het aanraakscherm kan de lezer op de iLiad ook aantekeningen maken. Die kunnen vervolgens worden overgezet naar de pc.

De gebruiker van de iLiad kan niet alleen boeken, maar ook de krant lezen vanaf het elektronisch papier. Sinds vorige maand brengt de Franse krant Les Echos naast de papieren versie als eerste in Europa het dagblad uit via de iLiad. Tien keer per dag krijgt de abonnee een update via een draadloze internetverbinding. Aan het eind van de dag heeft de digitale lezer dezelfde krant als de ’papieren abonnee’. Vorig jaar deed de Vlaamse zakenkrant De Tijd al een proef met de iLiad.

IRex Technologies is actief om ook Nederlandse kranten op de iLiad te krijgen. „Net na de jaarwisseling start er een proef met de PCM-dagbladen de Volkskrant en NRC Handelsblad”, aldus salesmanager Gert-Jan van Doodewaard van het bedrijf. „We verwachten een sneeuwbaleffect.” Andere kranten zullen het voorbeeld volgen, hoopt hij.

Zowel Van der Lely als Brons verwacht vooralsnog niet dat de iLiad de papieren versies van het boek en de krant uit de huiskamers verdrijft. „Wel zagen we de komst van de iLiad met angst en beven tegemoet”, aldus boekwinkeldirecteur Van der Lely. „Deze techniek is de bijl aan de wortel van ons eigen bestel”, grapt hij.

Ook Marij Bertram, directeur van de uitgeverij Nieuw Amsterdam ziet de iLiad niet als bedreiging. „Het gebruik van deze toepassing is een interessant experiment. We hebben daarom het boek ”In alle staten” van Max Westerman klaargemaakt voor de iLiad.” Op de eerste exemplaren van het elektronisch papier staat dit boek.

De iLiad kost 649 euro. Van der Lely erkent dat dit een hoog bedrag is. „De iLiad is bedoeld voor een beperkte groep: voor boekenfreaks en mensen die voor hun beroep documenten moeten lezen of notities maken.”

De iLiad heet naar het epos ”De Ilias” (in het Engels ”The Iliad”) van Homerus. De digitale boekreader kan nu alleen nog zwart-wit beelden laten zien, weegt 390 gram, heeft een intern geheugen van 128mb, goed voor 150 boeken, en is even groot als een half A4’tje (8,1 inch). De iLiad werkt op een oplaadbare batterij. Omdat de elektronische inkt nauwelijks energie gebruikt, gaat de accu bij ononderbroken gebruik ruim twaalf uur mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer