Buitenland

Noord-Korea wil snel hulp

PANMUNJOM (AP) - Noord-Korea wil al zijn toezeggingen over de ontmanteling van zijn kernwapenprogramma nakomen en hoopt dat de Verenigde Staten en andere onderhandelingspartners met de door hen beloofde hulp over de brug komen.

30 October 2007 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Dat heeft Noord-Korea maandag in ambtelijke besprekingen met de zes landen gezegd, aldus de Zuid-Koreaanse onderhandelaar Lim Sung Nam.In het overleg dat in de grensplaats Panmunjom werd gevoerd presenteerde Noord-Korea een lijst met gewenste hulpgoederen, volgens bronnen bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voornamelijk staalproducten waarmee Noord-Korea zijn verouderde elektriciteitscentrales wil moderniseren. Japan herhaalde ondertussen dat het niet aan de hulp aan Noord-Korea meedoet voordat Noord-Korea uitleg geeft over de ontvoering van Japanse staatsburgers in de jaren ’70 en ’80.

Tegenover een delegatie van de Europese Unie gaf Noord-Korea te kennen zijn economie te willen moderniseren en de wereld opener tegemoet te willen treden. De Oostenrijkse delegatieleider Hubert Pirker zei dit zondag na een bezoek van een week van Europese parlementariërs aan Noord-Korea.

Pirker zei Noord-Korea te hebben voorgehouden dat investeerders zekerheid, betere communicatiemiddelen en een financieel systeem dat aan internationale maatstaven voldoet, moet worden geboden. De Noord-Koreanen hamerden op meer directe en concrete hulp in de vorm van zwaar materieel en infrastructuur voor hun landbouw en industrie, zei Pirker.

Noord-Korea verklaarde zich in februari in principe bereid zijn atoomwapenprogramma’s op te geven. In juli bevestigde het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat de belangrijkste kerninstallaties van het land waren stilgelegd. Voor het einde van het jaar moet het gehele atoomprogramma blootgelegd en beëindigd worden. In ruil daarvoor krijgt Noord-Korea economische hulp en politieke concessies. Vanuit de Verenigde Staten was maandag een tanker met 21.000 ton zware stookolie naar Noord-Korea onderweg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer