Onbekend boekje Erasmus blauwdruk voor Goudse Glazen
GOUDA - Het onbekend geworden boekje ”Een goddelijk festijn” van Desiderius Erasmus is het masterplan voor de gebrandschilderde ramen van de Goudse St.-Janskerk geweest. Dit nieuws bracht Maurits Tompot, voorzitter van het Erasmus Genootschap Gouda, zaterdagavond tijdens de Erasmusdag- en nacht in de St.-Janskerk.
Omdat volgens het genootschap Erasmus in Gouda nog veel te weinig aandacht krijgt, werd -begeleid door koorgezang van gelegenheidsmonniken- de naast de kerk gelegen Koorbrug omgedoopt tot Erasmusbrug.Tompot kreeg het boekje ”Een goddelijk festijn” van Erasmus vorig jaar toevalligerwijze in handen. „Ik vroeg grote kenners of ze de inhoud kenden en die moesten het antwoord schuldig blijven”, aldus Tompot. Erasmus laat in het boekje een zekere Eusebius al de wandschilderingen van zijn huis beschrijven. „Die wandschilderingen gingen over het leven van Jezus en vertonen overeenkomsten met afbeeldingen in de St.-Janskerk.
Het boekje was in 1552 al bekend. Een goede vriend van Erasmus, Herman Letmaet, schonk het eerste nieuwe glas voor de ramen van de kerk en het kan niet anders of hij heeft dat gedaan met het voorbeeld van de wanschilderingen van Eusebius in zijn achterhoofd. Op die manier is het boekje het masterplan voor de wereldberoemde Goudse Glazen geworden en dat vind ik echt opzienbarend nieuws”, aldus Tompot.
Tompot maakte ook, met instemming van de Goudse wethouder Menkveld, bekend dat het Erasmusbeeld binnen een jaar op de Goudse Markt een markante plek zal krijgen. „Het beeld is ooit gevonden als vogelverschrikker op een rijstveld in Suriname, daarna in 1979 tegen de gevel van de toen net gerestaureerde Agnietenkapel geplaatst, maar heeft daar niets te zoeken. Het hoort eigenlijk op gebouw Arti Legi. Op die plek kreeg de middeleeuwse priesterzoon zijn eerste lessen op de Latijnse school”, aldus Tompot, koster van de St.-Janskerk.
Op de vraag waarom hij zich zo aangetrokken voelt tot de humanist Erasmus, is hij duidelijk: „Erasmus is de man geweest die de Reformatie heeft opgestart, die de Bijbel weer onder de mensen wilde brengen, die hielp het Nieuwe Testament vanuit het Grieks in het Latijn te vertalen. Luther was daarna de eerste die er gebruik van maakte.”
Vorig jaar had in Gouda de eerste Erasmusdag plaats.