Somalische premier treedt af onder druk
MOGADISHU - De Somalische minister-president Ali Mohamed Ghedi is maandag afgetreden.
Dat meldde de BBC maandag. Maandagmorgen overhandigde Ghedi persoonlijk zijn ontslag aan president Abudullahi Ahmed Yusuf. De president heeft het verzoek ingewilligd.Vrijdag liet de ex-premier nog aan de Somalische pers weten dat hij er niet over peinsde om af te treden. Onder druk van de interim-regering en de internationale gemeenschap -vooral de VS- is Ghedi echter op zijn besluit teruggekomen.
De voormalige premier Ali Mohamed Gedi voerde zaterdag politiek overleg in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij is al maanden in een machtsstrijd verwikkeld met president Abdullahi Yusuf, die deze week een motie van wantrouwen wil doordrukken om een nieuwe regering te vormen, zonder Gedi. Tweeëntwintig ministers en onderministers hebben gedreigd dat zij opstappen als de motie van wantrouwen niet in stemming wordt gebracht.
In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn afgelopen weekeinde bij de zwaarste gevechten sinds maanden tussen opstandelingen en soldaten van het regeringsleger en hun Ethiopische bondgenoten minstens negen mensen gedood en tientallen gewond geraakt. Ooggetuigen en ziekenhuismedewerkers hebben dit gemeld.
De partijen bestreden elkaar met machinegeweren, mortieren en raketwerpers. Tijdens de gevechten namen islamitische opstandelingen tijdelijk bezit van een politiebureau in het zuiden van de stad.
Zeker twee mensen raakten zondag gewond bij een grootschalige betoging tegen de aanwezigheid van Ethiopische militairen in Somalië, die de regering in het zadel houden. Honderden Somaliërs -veelal vrouwen en kinderen- staken autobanden in brand en gooiden met stenen. Ethiopische troepen openden het vuur op de menigte.
Regeringstroepen en Ethiopische militairen verdreven in december de zogeheten Raad van Islamitische Rechtbanken uit Mogadishu, die het grootste deel van Zuid-Somalië zes maanden in handen had. Restanten van de beweging hebben gezegd de strijd voort te zetten met een guerrilla naar Iraaks model. Bij de gevechten zijn dit jaar al duizenden burgers omgekomen. Somalië heeft sinds de val van dictator Mohamed Siad Barre in 1991 geen effectieve regering meer gekend.