Kinderarbeid in India voor Gap
LONDEN (AP) - De Britse krant The Observer is naar eigen zeggen in het Indiase New Delhi op een naaiatelier gestuit waar kinderen, sommigen slechts 10 jaar oud, kleding produceren voor het Amerikaanse kledingmerk Gap.
De kleding is bestemd voor de westerse markt. Dat meldde de krant in zijn zondagseditie. Gap zegt de in het atelier vervaardigde kleding uit de handel te zullen halen.De kinderen zeiden dat zij door hun families aan het atelier, een zogenoemde sweatshop, waren verkocht en dat ze net zo lang moesten werken totdat ze dat bedrag hadden terugverdiend. De kinderen werden gedwongen om zestien uur per dag te werken. Sommigen zeiden dat ze helemaal niet betaald werden; hun baas zei dat dat kwam omdat ze nog in opleiding waren.
De krant beschreef het complex waar de kinderen werkten als „met vuil besmeurd.” Uit een overstroomd toilet afkomstige uitwerpselen zouden er door de gangen drijven. In het bericht werd een jongen geciteerd die zei dat kinderen die huilden of niet hard genoeg werkten werden geslagen met een rubberen buis of in olie gedrenkte lappen in hun mond gestopt kregen. De Britse omroep BBC toonde zondag beelden van het naaiatelier, gemaakt door een Duitse cameraploeg.
Een woordvoerder van Gap zei dat het erop lijkt dat het bericht over de kinderarbeid klopt en dat daarom tienduizenden kledingstukken uit de handel gehaald zullen worden, om te voorkomen dat door kinderen vervaardigde kleding in de winkels terechtkomt. Hij zei dat Gap onder geen beding de inzet van kinderen in het arbeidsproces goedkeurt en dat de zaak uitvoerig zal worden onderzocht.