Op bezoek bij de koning van Bhutan
THIMPHU (ANP) – Prins Willem–Alexander en prinses Maxima gaan maandag in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu op audiëntie bij en lunchen met de koning van Bhutan, de bijna 28–jarige Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.
De jonge vorst is de vijfde koning van het land, dat in omvang ongeveer even groot is als Nederland en gelegen is tussen India en Tibet. Bhutan is sinds honderd jaar een monarchie.De koning is niet getrouwd, zijn vader daarentegen heeft vier vrouwen. Jigme’s vader gaf zijn troon nog geen jaar geleden over aan zijn nog te kronen zoon, om de ontwikkelingen in het land te bespoedigen.
Zo worden er volgend jaar voor het eerst verkiezingen gehouden in Bhutan. De bevolking zit er eigenlijk niet eens op te wachten, zo valt her en der te horen. Ze was altijd dik tevreden met de absolute vorsten. „ Waarom met een medicijn komen als er niemand ziek is", wordt er gezegd. Maar de voorlaatste en huidige koning kijken verder dan hun neus lang is. Een aantal jongeren zit ook wèl op vernieuwing te azen.
Omdat men kerk en staat gescheiden wil houden, krijgen monniken in het zeer religieuze land naar het zich laat aanzien geen stemrecht. Niet alle monniken zijn het daarmee eens.
De ontwikkelingen gaan opeens heel snel in Bhutan. Het land ging het nieuwe millennium in met een sensatie van de bovenste plank: invoering van de televisie. Mobiele telefoontjes zijn er inmiddels ook, het internet doet moeizaam zijn intrede.
De mannen gaan niettemin nog steeds gekleed in de traditionele kleding gho en de vrouwen in de kira.
De gezondheidszorg is voor iedereen gratis en gaat ook met sprongen vooruit: de gemiddelde levensverwachting is sinds 1960 gestegen van 37 naar 66 jaar. In Bhutan hebben zo’n honderd mensen HIV–aids. Openlijke homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd.
Op de gratis scholen leren de kinderen zowel hun eigen Dzonkha–taal als het Engels. Vrouwen zijn er gelijk aan de mannen, maar het manvolk is toch beter vertegenwoordigd in het bestuur.
Vorig jaar kwamen er 17.000 toeristen naar het land. Een dure grap: ze moeten allemaal 200 dollar per dag spenderen. Voor bezoekers zijn vooral de tempels in het boeddhistische land interessant. Ook voor prins en prinses staat er maandag weer een op het programma. Daar heeft de koninklijke familie ook werkvertrekken. Het paar gaat ook naar een centrum voor traditionele geneeskunde en naar een boogschietclub. De nationale boogschiet federatie kreeg in 2004 de Prins Claus Prijs.
Verder spreekt het prinselijk paar achter gesloten deuren met Bhutaanse jongeren.