Verse groente zwaar overschat
Mensen die veel tijd aan de bereiding van verse groenten besteden, zijn niet gezonder af dan degenen die kiezen voor de zogenaamde gemaksgroenten. Uit onderzoek dat het Voedingscentrum vrijdag bekend heeft gemaakt, blijkt dat verse groente zwaar wordt overschat.
Van de Nederlanders denkt 60 procent dat verse groente na bereiding meer vitamines en mineralen bevat dan diepvriesgroente. Tachtig procent meent dat vers meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik. Allemaal fout, zo stelt het Voedingscentrum. Diepvriesgroente is even gezond als de verse soortgenoot en groente uit pot of blik doet daar weer nauwelijks voor onder.
Een ander misverstand is volgens het centrum dat er gezonde en minder gezonde groenten bestaan of dat rauwkost beter is dan gekookte groente. Het Voedingscentrum zet een actie op touw -”Wijs met groenten”- om de misverstanden bij de consument uit het hoofd te krijgen. Ook wil het centrum benadrukken dat iedereen elke dag 2 ons groente zou moeten eten, terwijl de gemiddelde Nederlander slechts 130 gram per dag binnenkrijgt.