OM laat verdenking Angels deels vallen
AMSTERDAM - Het openbaar ministerie heeft de verdenking dat de Hells Angels onder meer het oogmerk hadden om als criminele organisatie liquidaties te plegen, definitief laten vallen. Volgens persofficier van justitie D. van Boetzelaer van het landelijk parket krijgt justitie het bewijst dat de motorclub bij diverse moorden was betrokken, niet rond.
Maandag begint in de rechtbank in Amsterdam het grote proces tegen 22 Hells Angels, onder wie de voormalige president van de afdeling Amsterdam, Wim van B., en diens opvolger Daniël U. Van de oorspronkelijke tenlastelegging tegen de motorbende resteert nu nog de verdenking dat ze een criminele organisatie vormen met als doel de handel in drugs, het in het bezit hebben van wapens en het bedreigen, mishandelen en intimideren van mensen.De hoofdmoot van de zaak blijft dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen. Hierop staat een maximale straf van vier jaar.
In oktober 2005 ondernamen politie en justitie de grootste actie ooit tegen de Hells Angels. In de zes over het land verspreide clubhuizen werden invallen gedaan. De politie pakte daarbij 47 mensen op. In de drie maanden na de arrestatie kwamen alle arrestanten weer op vrije voeten. Toch hebben politie en justitie het onderzoek gewoon voortgezet en vindt het landelijk parket van het OM dat er uiteindelijk voldoende bewijs is om de 22 verdachten maandag voor de strafrechter te brengen.
Het onderzoek naar de vermeende criminele handel en wandel van de Hells Angels loopt al sinds 2003. In 2004 kwam er een geruchtmakend onderzoek bij: de moord op drie Limburgse Hells Angels, de zogenoemde Nomads. Het OM vervolgde daarop het voltallige Nomads-chapter voor de drievoudige moord. Uiteindelijk werden de twaalf verdachte Nomads in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
In november vorig jaar begon justitie een nieuw offensief tegen alle afdelingen van de Hells Angels in Nederland. Het OM diende bij verschillende rechtbanken in Nederland verzoeken in om de chapters (afdelingen) van de motorclub te verbieden. Tot nu toe liep dat op niets uit. De Angels mogen van de rechters gewoon voortbestaan. Justitie hoopt in hoger beroep bij de gerechtshoven alsnog de motorclub en al haar afdelingen te kunnen laten opheffen.