Boommarter krijgt zendertje
WAGENINGEN (ANP) – Een aantal van de nog resterende boommarters in Nederland krijgt een zendertje, zodat onderzoekers meer te weten komen over hun terreingebruik. Met die gegevens kunnen maatregelen genomen worden zodat minder dieren doodgereden worden als ze de weg oversteken.
Het ministerie van Natuurbeheer, provincies en de Werkgroep Boommarter Nederland (WBN) komen binnenkort bij elkaar om te bespreken hoe de zender bij een aantal dieren geplaatst kan worden en wie dat gaat betalen. Dat is vrijdag afgesproken op een studiedag in Wageningen. In Nederland komen nog maar zo’n 350 boommarters voor. De meesten leven op de door snelwegen omgeven Veluwe.De boommarter is een zoogdier met het formaat van een slanke kat. De dieren verplaatsen zich bij voorkeur via boomkruinen. „Het zijn de aapjes van Nederland", zegt dierecoloog Hugh Jansman. Behalve op de Veluwe leven nog wat boommarters op de Utrechtse Heuvelrug en in de Drents–Friese Wouden. Elk jaar sterven tientallen dieren als ze proberen de grote wegen over te steken om een ander leefgebied te bereiken.
„Boommarters zijn vooral ’s nachts actief. Vroeger was het dan stil op de snelwegen over de Veluwe, maar tegenwoordig rijdt bijvoorbeeld op de A12 elke zes seconden een auto voorbij. Iedereen wil wel iets doen om veilige oversteekplekken in te richten, maar daarvoor moeten we meer weten van het verplaatsingsgedrag van de beestjes", aldus Jansman.
Boommarters houden van dekking, stelt Jansman. Dieren zouden naar een veilige oversteekplek gelokt kunnen worden door daar hagen en heggen aan te planten en de omgeving juist kaal te houden. Ook in landbouwgebieden zouden meer bomen en struiken moeten komen, zodat de marters zich makkelijker kunnen verplaatsen.
Dierecoloog Jansman: „De aanwezigheid van boommarters wil zeggen dat het bos van levenskrachtige kwaliteit is. Flevoland kan wat dat betreft tevreden zijn, want in de nieuwe bossen daar hebben zich kolonisten gevestigd, zo is kortgeleden ontdekt. Hopelijk helpen toekomstige maatregelen voldoende om de boommarters ook weer naar Twente, de Achterhoek en Brabant te lokken, want daar zijn ze nu uitgestorven, maar daar horen ze wel".