Van den Nieuwenhuyzen opgepakt in Zwitserland
DEN HAAG (ANP) - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is in Zwitserland aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Nederlandse opsporingsdienst FIOD-ECD.
Ingewijden zeiden donderdag dat de aanhouding eerder deze week heeft plaatsgevonden. Van den Nieuwenhuyzen wordt verdacht van faillissementsfraude. Woensdag werd al bekend dat justitie de uitlevering wilde van de zakenman, van wie het vermoeden bestond dat hij in Zwitserland was. Ook een medewerker was eerder al aangehouden.De FIOD-ECD doet onderzoek naar de gang van zaken rond de faillissementen van de bedrijven Lamoenchi Beheer, SS Rotterdam, SP Aerospace en Vehicles Systems. Deze bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen zijn volgens de opsporingsdienst in verband te brengen met garantstellingen door het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam in 2000. Het vermoeden bestaat dat door de failliete bedrijven betalingen zijn gedaan aan gelieerde bedrijven of aan de verdachten.
Van den Nieuwenhuyzen is in het verleden meerdere malen in verband gebracht met financieel complexe constructies. SP Aerospace & Vehicle Systems vormde onderdeel van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), die Van den Nieuwenhuyzen in de jaren negentig verwierf en gebruikte als fundament voor een bedrijvengroep. De financiële basis bleek echter wankel. SP Aerospace & Vehicle Systems viel in augustus 2004 om. Eerder dat jaar gingen al vier RDM-maatschappijen failliet.
Landelijke bekendheid verwierf Van den Nieuwenhuyzen in 1982, toen hij tijdens de ontvoering van zijn schoonmoeder het woord voerde voor zijn beroemde schoonfamilie Van der Valk. Als dank kreeg hij de leiding over de zieltogende machinefabriek Stramproy. De mislukte student bedrijfskunde vormde die om tot een winstgevende onderneming.
Daarna stampte Van den Nieuwenhuyzen in vijf jaar tijd een indrukwekkend bedrijvenconglomeraat uit de grond. In 1985 kocht hij voor 2 miljoen gulden (0,9 miljoen euro) de beursgenoteerde Begemann Groep. Hij kocht kwakkelende bedrijven privé, lapte ze op en verkocht ze vervolgens aan investeringsmaatschappij Begemann. In 1990 had Begemann 140 dochterondernemingen, een omzet van 1,35 miljard gulden en 7300 werknemers.
Aan de triomftocht van de zakenman kwam een abrupt einde met de koop van het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS Technologie. De overname mondde uit in een affaire, waarbij Van den Nieuwenhuyzen werd verdacht van handel met voorkennis. Het leverde hem een veroordeling tot zes maanden gevangenisstraf op, maar in hoger beroep volgde vrijspraak.
Ook de overname van RDM bleek goed voor een aanklacht wegens voorkennis. Opnieuw volgde vrijspraak. Van den Nieuwenhuyzen voelde zich afgewezen door het Nederlandse bedrijfsleven en vertrok naar Curacao. Vanuit het buitenland werkte hij aan een terugkomst via RDM.