Vredesverdrag in Tsjaad getekend
SIRTE - Vier rebellengroepen in Tsjaad hebben na drie weken onderhandelen een vredesverdrag getekend met de regering. De partijen werden het donderdag in het buurland Libië eens over een staakt-het-vuren, een amnestie voor militair en burgerpersoneel en de vrijlating van al hun gevangenen.
De rebellen krijgen het recht om politieke partijen te vormen en gaan de macht delen met de regering. Ze worden ook in de gelegenheid gesteld zich aan te sluiten bij het leger en de politie.„Ik hoop dat dit de laatste fase is in het vredesoverleg van Tsjaad en ik garandeer dat alle ondertekenaars zich aan de overeenkomst zullen houden”, zei de Libische leider Moammar Gaddafi, die de onderhandelingen in de Libische stad Sirte samen met de Sudanese president Omar al Bashir en de Tsjadische president Idriss Deby voorzat.
Tsjaad heeft sinds zijn onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 vrijwel voortdurend burgeroorlogen en invasies doorgemaakt. Het jongste conflict is verstrengeld geraakt met de vier jaar durende oorlog in de Sudanese regio Darfur. De Tsjadische president behoort tot dezelfde etnische groep als de rebellen in Darfur en de landen beschuldigen elkaar ervan rebellen in het andere land te steunen. In 2005 keerden honderden legerofficieren en leden van zijn eigen familie Deby de rug toe omdat hij naar hun smaak te weinig steun verleende aan de stamgenoten in Sudan. Inmiddels hebben zich in de verschillende rebellengroepen ook weer scheuringen voorgedaan, terwijl gewapende bandieten van de wanorde gebruikmaken om burgers te terroriseren en plaatselijke functionarissen de conflicten aanwakkeren om hun eigen belangen te dienen.
De onderhandelingen kwamen op gang onder druk van de aanstaande stationering van VN-vredesmilitairen in Darfur en Europese troepen in de door het conflict gedestabiliseerde grensgebieden van Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Repubiek.
De komst van de buitenlandse troepen wordt gezien als een versterking van Deby’s bewind. De president werd in 2005 voor een derde termijn herkozen in verkiezingen die door de oppositie werden geboycot.
De groepen die het vredesakkoord hebben getekend zijn de Beweging voor Verzet en Verandering, het Nationale Akkoord van Tsjaad en het Front voor Verenigde Krachten voor Ontwikkeling en Democratie.