India geen cultuurschok voor koningin
NEW DELHI - Het bezoek aan India betekent geen cultuurschok, voor koningin Beatrix. „Ik ben er heel veel geweest”, zei zij donderdag tijdens een gesprek met de pers op de tweede dag van haar staatsbezoek.
India is een land van uitersten en dat heeft de koningin donderdag ook weer gezien. ’s Morgens bezocht zij een school in een van de vele arme wijken van New Delhi. ’s Middags woonde zij in het super-de-luxe Taj Mahalhotel in de Indiase hoofdstad een seminar bij over de combinatie van microfinanciering en water.De keuze om die twee thema’s tijdens het bezoek te combineren, is positief ontvangen bij de Indiase regering, aldus de vorstin: „Er is veel belangstelling voor beide onderwerpen. En we hebben specialisten in huis”, zei zij, verwijzend naar de rol die prins Willem-Alexander en prinses Máxima op deze terreinen binnen de Verenigde Naties spelen.
Samenwerking vanuit beide onderwerpen is ook dringend nodig, illustreerde de prins gistermiddag in een toespraak tijdens een seminar in New Delhi. „Elke dag sterven in de wereld 5000 kinderen aan diarree en andere ziektes” als gevolg van een tekort aan water of gezuiverd water.
Gebeurt er dan nog niet genoeg? Nee, aldus de prins. Vooral in de agrarische gebieden, waar India er veel van kent, kan en moet nog veel gebeuren door waterzuiverings en -verdelingsprojecten op te zetten.
De prins wees opnieuw op de ingrijpende gevolgen van de klimaatsverandering. Ook in de landelijke gebieden van India zijn de gevolgen daarvan zeer merkbaar, vooral door extreem zware regenbuien. De prins nam wetenschappers die vinden dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde veel wind uit de zeilen. Als deze wetenschappers inderdaad gelijk hebben, zitten we toch nog met een probleem, aldus de prins: „We groeien namelijk naar een wereldbevolking van 10 miljard mensen en alleen daardoor al worden honderden miljarden en miljarden dollars geïnvesteerd in allerlei soorten van infrastructuur om een deel van hen van basisvoorzieningen te voorzien.” In India weten ze daar alles van: snelle economische groei, snelle bevolkingstoename, veel meer auto’s.
Trots
In India gaat het naar omstandigheden erg goed, vindt koningin Beatrix als zij het huidige India vergelijkt met dat van 21 jaar geleden. Toen bracht zij voor het eerst een staatsbezoek aan het land. „India staat veel meer op de kaart. Er is een gevoel van trots.”
Eerder op de dag hadden kinderen de koningin en haar gevolg gewezen op het belang van goede sanitaire voorzieningen en hygiëne en de kansen die dat biedt voor de bevolking van arme krottenwijken. Koningin Beatrix bezocht donderdag de deels door Nederland gefinancierde Deepalayaschool in New Delhi.
Kinderen uit de arme wijken krijgen op die school niet alleen les, maar leren ook hun handen te wassen na toiletbezoek en hun tanden te poetsen. De kinderen nemen dat mee naar huis en zo verspreidt zich langzaam het besef dat hygiëne erg belangrijk is. „Kam je haar, was je gezicht, was je elke dag en verschoon je kleren”, zongen kleine meisjes en jongens in schooluniform. In de grote zaal van de school lieten kinderen in een toneelstuk zien welke successen deze aanpak heeft.