Buitenland

Birma ontmoet vertegenwoordiger

YANGON (ANP/AFP/RTR) - De oppositieleidster van Birma, Aung San Suu Kyi, heeft donderdag voor het eerst gepraat met Aung Kyi, een speciale vertegenwoordiger die door de militaire junta is aangewezen voor contact met de oppositie.

25 October 2007 18:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:13

Aung Kyi is een voormalig minister en gepensioneerd generaal. De speciale VN-gezant voor Birma, Ibrahim Gambari, had de junta geadviseerd een speciaal persoon aan te wijzen om contact te onderhouden met de oppositieleidster.De militairen zijn al 45 jaar aan de macht in Birma. In 1990 werden er verkiezingen gehouden die Aung San Suu Kyi en haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) overtuigend wonnen. De generaals weigerden echter de macht over te dragen.

Aung San Suu Kyi (62) heeft bijna twaalf van de afgelopen achttien jaar onder huisarrest geleefd. Op 2 oktober verliet ze ook al een keer haar huis, voor een ontmoeting met Gambari in een militair gastenverblijf in de voormalige hoofdstad Yangon.

Ook donderdag werd Suu Kyi weer thuis opgehaald uit haar de facto gevangenis en naar een militair gastenverblijf gebracht. De ontmoeting met Aung Kyi heeft zo’n 75 minuten geduurd. Er zijn geen mededelingen gedaan over wat er besproken is. Wel heeft de Myanmarese staatstelevisie beelden getoond van de vergadering. Het is uiterst zeldzaam dat Suu Kyi in het nieuws is op de Myanmarese staatsmedia. Meestal laten de generaals de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede doodzwijgen.

De internationale gemeenschap oefent druk uit op de generaals om de dialoog met de oppositie aan te gaan, na de bloedige botsingen in september die aan zeker dertien mensen het leven hebben gekost. De protesten waren in augustus begonnen uit onvrede met de verhoging van de brandstofprijzen. Later sloten de in Myanmar zeer gerespecteerde monniken zich massaal aan bij de betogingen. Op een gegeven moment gingen in Yangon tienduizenden mensen tegelijk de straat op.

Het regime liet de betogers uit elkaar knuppelen. Leger en politie schoten met scherp en zetten traangas in. Meer dan 2100 Myanmarezen zijn opgepakt; een deel van hen is weer vrijgelaten.

Gambari zette donderdag zijn rondreis door Azië voort om de buurlanden over te halen om de druk uit te oefenen op de Myanmarese generaals, die de mensenrechten moeten respecteren. In Peking kreeg Gambari donderdag geen enkele toezegging dat China de druk op de junta zal opvoeren. China is een van de belangrijkste handelspartners van Myanmar en zijn nauwste bondgenoot. Ook heeft Peking in de VN-Veiligheidsraad een veroordeling van Myanmar tegengehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer