VN-rapport: Syrië bewapent Hezbollah
NEW YORK - Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Syrië de sjiitische beweging Hezbollah en andere gewapende groepen in Libanon van wapens voorziet. Dit is de conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon.
Het eindrapport werd woensdag in New York gepresenteerd door Ban Ki Moons speciale Libanongezant Terje Roed-Larsen. Die benadrukte dat het voortbestaan van Libanon als onafhankelijke staat op het spel staat als gevolg van „ondermijnende activiteiten die klaarblijkelijk worden gecoördineerd door de Syrische geheime dienst.” Roed-Larsen noemde daarbij onder meer de moordaanslagen op regeringsgezinde parlementsleden, „waardoor de parlementaire steun voor de regering van premier Fuad Siniora steeds verder wordt uitgehold.”Volgens het VN-rapport is Hezbollah niet de enige islamitische organisatie die Syrië van wapens voorziet. Er gaan ook wapens naar Fatah al-Islam en „andere gewapende groeperingen die proberen het werk van de democratisch gekozen regering van Libanon te ondermijnen.” Een woordvoerder van de Syrische VN-delegatie in New York noemde de conclusies van het rapport woensdag „onzin.” Hij beschuldigde op zijn beurt de Amerikaanse regering ervan „de situatie in Libanon te ondermijnen.”
Amerikaanse deskundigen zijn intussen tot de conclusie gekomen dat het gebouw dat de Israëlische luchtmacht begin september in de Syrische provincie Dayr al-Zawr vernietigde, gelijkenissen vertoonde met de behuizing van Noord-Koreaanse kernreactoren. Foto’s die voor het bombardement werden gemaakt, tonen bovendien een gebouw dat waarschijnlijk een pompstation herbergde dat gebruikt werd voor de koeling van de (vermoedelijke) kernreactor in aanbouw.
Zowel Israël als Syrië is uiterst zwijgzaam over de aanval, die voor het eerst door Amerikaanse bronnen werd bekendgemaakt. Volgens het Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS) in Washington bevond de kerncentrale in aanbouw zich even ten noorden van het dorp Al-Tibnah, ongeveer 145 kilometer van de grens met Irak. „Het staat voor ons vrijwel vast dat Syrië met steun van de Noord-Koreanen bezig was bij Al-Tibnah een kerncentrale te bouwen. Vermoedelijk met de bedoeling later kernwapens te produceren”, aldus David Albright, wapenexpert van het ISIS.