„Plotseling ben ik per 1 februari dakloos”
DOORWERTH - De zestig bewoners van verzorgingstehuis Mooi-Land in Doorwerth leven in onzekerheid. In augustus kregen ze een brief van zorgorganisatie Vilente, waarin stond dat het tehuis per 1 februari gaat sluiten. Gesprekken om het besluit tegen te houden, hebben nog niet veel opgeleverd. „Ik heb er slapeloze nachten van.”
De bomen achter verzorgingshuis Mooi-Land in Doorwerth zijn getooid met prachtige herfsttinten. Voor het woonkamerraam van J. Koning (89) staat een vogelhuisje waarin een koolmeesje op zoek is naar wat eetbaars. „Mede om de rust en de natuur heb ik gekozen voor Mooi-Land”, verklaart Koning. „Het is hier prachtig, elk seizoen is weer anders. Ik zie hier regelmatig dieren, zoals eekhoorntjes en konijnen.”In augustus werd Koning plotseling opgeschrikt door een brief van Vilente, de zorgorganisatie die het verzorgingshuis beheert. Daarin werd meegedeeld dat het huis per 1 februari zijn deuren sluit. Het pand zou niet meer aan de bouwtechnische eisen van deze tijd voldoen. Daarnaast kampt Mooi-Land volgens Vilente al enkele jaren met een afnemend aantal bewoners, zodat het niet langer verantwoord is het verzorgingshuis te exploiteren.
„De lange gangen en leegstand zijn niet bevorderlijk voor het gevoel van veiligheid, efficiënte zorgverlening en sfeer”, schrijft de zorgorganisatie. Bovendien zou Mooi-Land niet aansluiten bij de visie van Vilente om verzorging en woonruimte te bieden midden in de samenleving.
Albert Heijn
Voor Koning kwam de brief als een donderslag bij heldere hemel. „Ik had nooit wat gehoord over een sluiting. Opeens krijg ik het bericht dat ik per 1 februari dakloos ben. Dat voelt als een uitzetting. Ik zou niet weten waar ik naar toe moet. In andere tehuizen van Vilente is volgens mij geen plaats.”
Bovendien snapt ze de argumenten van Vilente niet. „Wonen midden in de samenleving hoeft voor mij niet. Het is voor mij niet meer interessant om naar de Albert Heijn of het café te gaan. Ik heb juist bewust voor een huis aan de rand van het dorp gekozen.”
Ook haar zoon Erik Koning zet vraagtekens bij de verklaring van Vilente. „Ik heb nog geen bewijs gezien dat het bewonersaantal afneemt. Mij is volstrekt onduidelijk wat de financiële achtergronden van dit besluit zijn. Bovendien vind ik het niet menselijk om zestig mensen met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar met zo’n mededeling te overvallen.”
Verlies
Samen met zeven andere familieleden van bewoners heeft Koning verschillende alternatieven op een rij gezet. Het liefst ziet de belangengroep dat Mooi-Land nog twee jaar open blijft. „Tegen die tijd is het nieuwe huis ”De Sonnenberg” in Oosterbeek klaar. De bewoners kunnen dan met z’n allen, samen met het personeel waar ze aan gehecht zijn, verhuizen. Zo houd je de gemeenschap bij elkaar.”
Regiodirecteur J. Y. de Haan zegt begrip te hebben voor de emoties van bewoners. Toch ziet hij geen mogelijkheden Mooi-Land langer open te houden. „We draaien gemiddeld 250.000 euro per jaar verlies. Door de verouderde staat kiezen steeds minder bewoners voor het tehuis. Zo doorgaan kan eenvoudigweg niet.”
Twee jaar wachten met sluiting is voor De Haan geen optie. „De opening van De Sonnenberg kan nog wel vijf jaar duren. Daar kunnen we niet op wachten. Er is voldoende ruimte voor de bewoners in andere verzorgingshuizen. Bewoners hoeven zich daarover geen zorgen te maken.”
In november heeft de cliëntenraad een gesprek met Vilente. E. Hulshuizen (87), lid van de cliëntenraad, hoopt dat de directie haar menselijke gezicht laat zien. „De hele situatie zorgt voor veel spanning bij bewoners. Ik heb er slapeloze nachten van. We zijn eigenlijk één familie en we moeten er niet aan denken dat wij uit elkaar worden gehaald.”