Binnenland

OM: Geen bewijs voor vernietigen van dossiers

Het openbaar ministerie (OM) in Almelo heeft niet kunnen vaststellen dat de gemeente Enschede en het ministerie van Defensie stukken hebben vernietigd na de ramp in Enschede. In juni deed de advocaat van directeur W. Pater van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks, G. Meijers, hiervan aangifte.

ANP
29 November 2001 10:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Doel van het vernietigen zou zijn geweest belastende informatie voor de gemeente en het bureau Milan van Defensie, over de schuldvraag van de ramp, te laten verdwijnen. Volgens een woordvoerster van het OM blijkt echter uit onderzoek dat er na de ramp niet is afgeweken van het gangbare documentenbeheer.

Meijers vindt het ongelooflijk dat het OM tot deze conclusie komt. Getuige G. Wagenvoort verklaarde eerder voor de rechtbank dat een ambtenaar hem kort na de ramp het dringende advies gaf zijn ’dossiers’ buitenshuis in veiligheid te brengen. Ook verklaarde hij volgens Meijers op 10 oktober onder ede dat hij wist dat de opmerking was gemaakt dat de versnipperaar bij de gemeente Enschede op volle toeren zou draaien. Dit om dossiers over SE Fireworks te vernietigen. Dat gebeurde volgens de verklaring van Wagenvoort na de ramp.

„Vervolgens vindt het OM het niet nodig om die verklaringen uit te zoeken”, reageert Meijers onthutst. „Dan wil je gewoon niet weten hoe het zit.” De raadsman gaat 6 december bij de rechtbank in Almelo zijn beklag doen. Op die datum gaat het proces tegen zijn cliënt verder.

Ontlastend materiaal
Het is van het grootste belang dat deze verklaringen tot op de bodem worden uitgezocht, meent Meijers. „Als het vernietigen van stukken waar blijkt, is het waarschijnlijk dat deze vernietigde of verdwenen stukken ontlastend materiaal kunnen bevatten voor mijn cliënt en mededirecteur R. Bakker”, denkt Meijers. „Het is logisch dat de stukken die zijn vernietigd bezwarend zijn geweest voor degenen die de documenten hebben laten verdwijnen.”

Het OM verdenkt de twee directeuren van SE Fireworks van brand door schuld en het overtreden van milieuwetten. Daardoor zou de ontploffing hebben kunnen ontstaan. De strafzaak tegen hen loopt inmiddels bij de rechtbank in Almelo.

Bij de vuurwerkramp in Enschede kwamen vorig jaar mei 22 mensen om het leven. Ook raakten honderden mensen gewond. De fatale explosies bij SE Fireworks vaagden een complete woonwijk in Enschede weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer