„Joden en christenen hebben elkaar nodig”
OLDEBROEK - „De opperrabbijnen beseffen niet dat we niet kunnen bestaan zonder de hechte band met christenen. We zijn familie van elkaar.”
Dat zei de Jood Harry Nihom van de stichting Chai zaterdag in Oldebroek. Hij was een van de sprekers tijdens het Israëlweekend dat werd georganiseerd door de geloofsgemeenschap Luctor et Emergo in Oldebroek. Het Chai zet zich in voor slachtoffers van terreur in Israël.Nihom reageerde op het besluit van het Israëlische opperrabbinaat dat het de Joden verboden is mee te doen aan het Loofhuttenfeest van de christenen. Aan de optocht door het Joodse deel van Jeruzalem, begin deze maand, die was georganiseerd door de Internationale Christelijke Ambassade, namen ongeveer 7000 christenen deel. Nihom was blij dat het Israëlische publiek tijdens de optocht massaal aanwezig was. Volgens hem hebben de Joden geen betere vrienden dan christenen. Hij snapte de uitspraak ook niet, omdat er een goede samenwerking met christenen is. Omdat hij zich schaamde, heeft hij het opperrabbinaat een brief geschreven. „Ook rabbijnen zijn niet volmaakt”, verzuchtte hij.
Aanslagen
Tijdens zijn toespraak zei Nihom dat het dan wel anderhalf jaar geleden mag zijn dat er in Israël een terreuraanslag werd gepleegd, maar dat de gevolgen van de aanslagen nog steeds zichtbaar zijn. Hij somde moeiteloos een aantal voorbeelden op.
Een buschauffeur die een aanslag overleefde, kreeg meer dan een jaar na een aanslag op zijn bus psychische problemen en raakte verlamd. Een meisje belde aan het eind van de avond haar ouders, die ergens op een feest waren. De mobiele telefoon stond niet aan. Ze dacht aan een aanslag en stortte helemaal in. In Tel Aviv krijgen klasgenoten van kinderen die bij een aanslag omkwamen, nog steeds begeleiding.
Het Chai zorgt ook voor voedselpakketten voor arme families in Samaria. Die worden ’s avonds uitgedeeld, omdat velen zich schamen voor hun buren. Dan zijn er nog de slachtoffers van het ontruimde Gush Katief in de Gazastrook, van wie velen nog in caravans wonen. Het Chai heeft fietsen uitgedeeld aan kinderen van de ex-kolonisten.
Sharon
Nihom hekelde de komende vredesbesprekingen. „Olmert wil zijn eigen land weggeven. Hij zal er eens voor gestraft worden. Sharon heeft niet voor niets een beroerte gekregen”, zei hij. Volgens Nihom heeft Israël de Amerikanen niet nodig. „We moeten ons afvragen of Amerika wel zo’n goede vriend van Israël is. Ons land moet onafhankelijk zijn en sterk blijven.”
Ds. C. Sybrandi van de Stichting voor Boete en Verzoening, die ’s middags sprak, vindt het van het grootste belang dat christenen de harten van het Joodse volk winnen. Ze hebben al te veel gruweldaden tegen de Joden bedreven, stelde hij. Hij noemde met name de verdrijving van de Joden uit Spanje rond het jaar 1500 en de verdelging van de Joden door Hitler. In Groningen werkten in de Tweede Wereldoorlog veel Nederlandse politieagenten plichtsgetrouw mee aan het ophalen van de Joden. „Christenen moesten liefde tot de Joden hebben, maar velen waren een instrument van satan. Als er toen meer christenen geweest waren die Hitler de voet dwars hadden gezet, was het zo ver niet gekomen.”
Schuld
De Stichting voor Boete en Verzoening is het bekendst geworden door het opknappen van Joodse begraafplaatsen, inmiddels al meer dan zestig. Ook aan de synagoge in Utrecht en aan de Joodse school het Cheider in Amsterdam is werk verricht. Ook dit najaar en volgend jaar zal men op de Amsterdamse school actief zijn.
Ds. Sybrandi zei dat de stichting in de richting van moslims, slaven, indianen en Aboriginals schuld beleden heeft voor door christenen bedreven wandaden in het verleden. Vorig jaar zijn leden van de stichting naar Suriname geweest om in bosnegerdorpen excuses aan te bieden.
Zaterdagavond sprak Reuven Rozen van de stichting Keren Hayesod, de grootste fondsenwervende organisatie voor humanitaire, sociale en educatieve doelen in Israël.
Zondag stonden de kerkdiensten in het teken van Israël.
Luctor et Emergo is een snelgroeiende vereniging die functioneert als een soort zelfstandige evangelische gemeente. De vereniging, die kerkgebouwen heeft in Oldebroek en Elburg, ondersteunt veertien zendelingen en drie werkers in Israël.