„Al-Qaida was in VS onvoldoende bekend”
„Wij wisten dat Osama bin Ladens al-Qaida-netwerk in staat was om ons in het buitenland of binnenland aan te vallen, maar wij misten specifieke gegevens om aanvallen te voorkomen”, aldus plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage.
Armitage sprak donderdag voor de Congrescommissie in Washington die het functioneren van Amerika’s inlichtingendiensten onderzoekt met betrekking tot de septemberaanslagen vorig jaar. De federale recherchedienst FBI was er echter van overtuigd dat al-Qaida geen binnenlandse bedreiging vormde voor Amerika. Men had zelfs niet eens de moeite genomen om de aanwezigheid van dit netwerk plus de mogelijke capaciteiten binnen de VS ooit te evalueren.
Dat verklaarde Samuel Berger, nationaal veiligheidsadviseur onder president Clinton van 1997 tot begin vorig jaar. „Wij ontvingen tal van meldingen over al-Qaida van de buitenlandse inlichtingendienst CIA, maar nauwelijks enig bericht van onze binnenlandse veiligheidsdienst FBI”, aldus Berger. Hij benadrukte dat de regering-Clinton er op grond van het ontvangen inlichtingenmateriaal van uitging dat al-Qaida binnen de VS weinig voorstelde en dat de FBI de activiteiten van dit netwerk voldoende in het oog hield.
Volgens senator Joseph Lieberman hebben de inlichtingendiensten jammerlijk gefaald. Hij wees op het rapport dat donderdag werd gepresenteerd door de staf van de Congrescommissie. Het rapport vermeldde dat de inlichtingendiensten minstens twaalf aanwijzingen ontvingen dat er aanvallen werden gepland met vliegtuigen, waarbij een van die plannen gericht was op het Word Trade Center in New York. „Als de inlichtingendiensten hun materiaal beter hadden geanalyseerd en als zij onderling beter hadden samengewerkt, dan had men de aanslagen op 11 september kunnen voorkomen”, aldus Lieberman.
De regering is blijkbaar bang dat ook president Bush’ beleid op de korrel genomen kan worden. Het Witte Huis weigert de commissie namelijk te vertellen wat de CIA vorig jaar zomer aan president Bush meldde. Het is wel bekend dat Bush werd geïnformeerd over bedreigingen, maar die waren volgens het Witte Huis te vaag om daar concreet op te kunnen reageren. Volgens sommige senatoren is men bang dat het onderzoek uitwijst dat niet alleen de inlichtingendiensten maar ook president Bush in gebreke is gebleven terwijl er voldoende aanwijzingen waren dat al-Qaida een spectaculaire actie voorbereidde.