Economie

G7 waarschuwt voor lagere groei door kredietcrisis

WASHINGTON (ANP) – De groep van zeven rijke industrielanden (G7) heeft gewaarschuwd voor lagere economische groei als gevolg van de onrust op de kredietmarkten.

20 October 2007 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

In een verklaring die vrijdag werd verspreid zeggen de zeven landen dat de economische groei wel een sterke basis heeft en dat opkomende markten daarbij een steeds grotere rol spelen. In de verklaring wordt met geen woord gerept over de sterke koersdaling van de dollar.Het was voor het eerst dat de ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de G7 bijeenkwamen sinds de onrust op de financiële markten afgelopen zomer uitbrak. De bijeenkomst vond plaats tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington. In de verklaring zegt de G7 dat de recente turbulentie, de hoge olieprijs en de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt de economische groei waarschijnlijk zal matigen. Eerder deze week verlaagde het IMF de groeiverwachting van de wereldeconomie voor volgend jaar met bijna een half procentpunt.

De G7 zegt in de verklaring dat sterke koersschommelingen op de valutamarkt onwenselijk zijn. De dollar, die sterk is gedaald ten opzichte van de euro, wordt daarin niet met name genoemd. In Europa bestaat de nodige bezorgdheid over de gestegen koers van de euro, die de export en daarmee ook de economische groei kan belemmeren. De Amerikaanse minister van Financiën Paulson herhaalde vrijdag zijn standpunt dat zijn land een sterke dollar voorstaat.

De onrust op de kredietmarkt is voortgekomen uit de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, waar vooral mensen met een laag inkomen hun schulden niet meer kunnen aflossen. Risicovolle beleggingsproducten die van deze markt zijn afgeleid, zijn daardoor veel minder waard geworden. Centrale banken hebben miljarden geïnjecteerd om het financiële systeem draaiende te houden. In de VS is de rente vorige maand een half procentpunt verlaagd, wat tot de sterke koersdaling van de dollar heeft geleid.

De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, zei vrijdag dat de onrust op de Amerikaanse huizenmarkt nog niet voorbij is. „Er zit daar nog wat pijn in de pijplijn." Wellink zei verder dat de situatie op de korte geldmarkt de laatste tijd weer is verbeterd, maar op de markt voor langer lopende leningen is dat nog niet het geval. Dat kan volgens hem nog meerdere maanden gaan duren.

Minister Bos (Financiën) benadrukte de noodzaak om tot meer inzicht te komen in de recente problemen op de financiële markten, zodat voorkomen kan worden dat men er opnieuw door wordt verrast. Hij wees daarbij in het bijzonder op de noodzaak tot transparantie en beter toezicht op de kredietmarkt. De G7 laat momenteel onderzoek doen naar de onderliggende oorzaken van de turbulentie op de kredietmarkten.

De G7 bestaat uit de VS, Groot–Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada, Japan en Italië. In de verklaring van vrijdag wordt de Chinese munteenheid, de yuan, wel met name genoemd. De G7 vindt dat de opwaardering van yuan te langzaam gaat, al is de groep van rijke landen blij met stappen die China in die richting heeft genomen. De koers van de yuan fluctueert maar in beperkte mate.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer