Economie

Stevige aanpak om schulden

DEN HAAG - Het kabinet neemt harde maatregelen om te voorkomen dat mensen schulden opbouwen door het aangaan van persoonlijke leningen.

Redactie politiek
20 October 2007 00:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Geldverstrekkers moeten kredietreclames op tv en internet voorzien van een waarschuwing dat te veel lenen problemen veroorzaakt. Verder komt er een informatieregister van mensen met veel schulden en banken gaan rood staan ontmoedigen. Mensen met schulden krijgen betere hulp.Ruim 100.000 huishoudens hebben aanzienlijke betalingsachterstanden. „Wij willen mensen bewust maken van de risico’s van lenen”, aldus staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken vrijdag bij de presentatie van de plannen.

Mensen met schulden doen steeds vaker een beroep op de hulpverlening. Schulden worden vaak een probleem omdat mensen veel te gemakkelijk leningen aangaan, aldus de bewindsman.

Het komt ook voor dat mensen door een scheiding, werkloosheid of het overlijden van een partner, niet meer in staat zijn hun lening af te lossen. Aboutaleb: „Problematische schulden verhinderen mensen vaak actief mee te doen aan de maatschappij. Ook kan het leiden tot huisuitzettingen en armoede.”

Het kabinet kan niet alle kredietreclames verbieden. Reclames waarin verstrekkers adverteren met de mogelijkheid om krediet te verstrekken zonder dat de lening wordt geregistreerd worden verboden. De maximale boete bij overtreding van de reclameregels gaat omhoog van 30.000 naar 1 miljoen euro.

De norm voor kredietwaardigheid gaat omhoog. Verder moeten kredietverstrekkers vaststellen of iemand voldoende inkomen overhoudt voor zijn levensonderhoud nadat rente en aflossing zijn voldaan. Als norm geldt dat iemand 80 procent van het sociaal minimum moet overhouden, zo deelde Aboutaleb mee.

Er komt een apart register om kredietverstrekkers te helpen bij de bepaling of iemand voor een lening in aanmerking komt, het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS). In dit register staan de namen van mensen met betalingsachterstanden bij hun verhuurder, het energiebedrijf en de sociale dienst. Het LIS wordt later uitgebreid met andere schulden.

Verder wil het kabinet het rood staan bij de banken ontmoedigen. Iemand die langer dan een maand rood staat, valt onder de kredietregels van de Wet op het financieel toezicht. De kredietverstrekker moet dan een kredietwaardigheidstoets uitvoeren. Dit kan ertoe leiden dat hij niet langer rood mag staan. Deze regels gaan ook gelden voor creditcards en klantenkaarten.

Het kabinet wil verder schuldeisers de mogelijkheid bieden om mensen in financiële problemen te helpen bij het aflossen van hun schulden. Aboutaleb laat een onderzoek verrichten naar de kwaliteit van de schuldhulpverlening. Gemeenten moeten de bijzondere bijstand niet langer als lening verstrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer