„Discriminatie bij screening kanker”
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat discrimineert vrouwen van 76 jaar en ouder omdat ze niet meer mogen meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.
Dat betoogden drie vrouwen samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann vrijdag voor de kortgedingrechter in Den Haag.Vrouwen tussen de 50 en de 76 jaar krijgen eens in de twee jaar een oproep om een zogenoemde mammografie uit te laten voeren. Daarmee kan borstkanker in een vroeg stadium worden opgespoord. De drie vrouwen, allen ouder dan 75, vinden het schandalig dat voor hun leeftijdscategorie de screening niet meer geldt.
Per jaar wordt bij 2200 vrouwen boven de 75 jaar borstkanker vastgesteld. Honderden vrouwen uit deze leeftijdsgroep overlijden aan de ziekte. In 1998 verruimde het ministerie van Volksgezondheid de grens van het bevolkingsonderzoek van 70 naar 75 jaar.
Volgens de advocaat van de drie vrouwen en het Wichmannfonds, R. Korver, zei het ministerie toen dat er eerst onderzoek moest worden gedaan naar het nut van de screening bij oudere vrouwen. Eventueel zou de leeftijdsgrens daarna kunnen worden opgetrokken. Volgens de advocaat is het onderzoek echter nooit uitgevoerd.
De advocaat van de staat, A. de Die, betoogde dat een bevolkingsonderzoek bij vrouwen boven de 75 geen nut meer heeft.
Weliswaar neemt de kans op borstkanker toe naarmate vrouwen ouder worden, maar eventuele tumoren groeien zo langzaam dat de vrouwen meestal aan iets anders overlijden dan aan de borstkanker.
Volgens de advocaat hebben veel oudere vrouwen borstkanker zonder dat ze het weten of er last van hebben. Als bij de screening de kanker aangetoond wordt, zou het leven van de patiënten alleen maar overhoop worden gehaald. Daarbij zou hun leven door de behandeling van de kanker niet worden verlengd. Wetenschappers onderschrijven deze opvatting, zei De Die.
Uitspraak op 30 oktober.