Schippersinternaat moet geduld hebben
DEN HAAG - Schippersinternaten blijven nog een halfjaar in onzekerheid over hun financiële toekomst. Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil pas „knopen doorhakken” nadat de sector in februari een beleidsplan heeft gepresenteerd.
Ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal, de achttien schippersinternaten die Nederland telt. Door allerlei omstandigheden neemt het aantal kinderen dat de internaten bezoekt, af. Dat maakt het voor de instellingen lastig de kwaliteit van de zorg op peil te houden. Ze kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen, het aannemen van goed personeel wordt moeilijker, gebouwen staan soms deels of geheel leeg.Die ontwikkeling is niet van vandaag of gisteren. De internaten trekken al langere tijd in Den Haag aan de bel. Maar de Haagse molens malen langzaam. De vroegere staatssecretaris van VWS, Ross-van Dorp, stelde enkele jaren geleden 500.000 euro extra beschikbaar. Maar dat is lang niet toereikend, stellen de internaten.
Gisteren overlegde de Tweede Kamer met de bewindsman die nu verantwoordelijk is voor de sector: minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin. De minister, die tijdens de honderddagentoer een internaat bezocht, heeft gevoel voor de problematiek van de schipperskinderen. Door de systematiek van de overheidssubsidiëring iets te wijzigen -Rouvoet verschoof de datum waarop hij telt hoeveel kinderen een internaat bezoeken-, speelt hij voor 2008 1,3 miljoen euro extra vrij.
Een mooi gebaar? Zeker, zeggen de gezinsvervangende tehuizen -want dat zijn het eigenlijk- voor schipperskinderen. Ook de Kamer heeft hiervoor waarderende woorden. Maar… het gaat om incidenteel geld. Structureel zijn de internaten nog altijd niet geholpen. Daarom stelde SP-Kamerlid Langkamp gisteren voor enkele miljoenen weg te halen bij de zogeheten prepcamps voor ontspoorde jongeren en dat bedrag over te hevelen naar de schippersinternaten. En daarom overwoog SGP-Kamerlid Van der Vlies een amendement in te dienen bij de begroting van Rouvoet om ten minste 400.000 euro vrij te maken voor de sector.
Rouvoet en de coalitiefracties wilden daar echter niet van weten. Laat de internaten eerst hun beleidsplan, dat zij aan het schrijven zijn, afronden, stelde de bewindsman beslist. Als zij dat in februari volgend jaar aanleveren en als de Inspectie Jeugdzorg de situatie in de tehuizen in kaart heeft gebracht, zal de minister „knopen doorhakken” over de financiering op de lange termijn.
Juist nu er voor 2008 1,3 miljoen extra beschikbaar is, is er „tijd en ruimte” voor bezinning op de verdere toekomst, meent de bewindsman. Eerst weten wat we precies met de internaten willen, dan pas kijken hoeveel dat kost.
„Teleurstellend”, vond Langkamp. „Opnieuw op de lange baan schuiven”, oordeelde Dezentjé Hammink (VVD). Ook Van der Vlies had liever sneller actie gezien. Maar de SGP’er telde haar zegeningen. Enkele uitspraken van Rouvoet heeft hij in vette letters genoteerd. „Het jaar 2008 mag voor de schippersinternaten geen verloren jaar worden.” En: „Ik sluit niet dat wij in het vroege voorjaar van 2008 op basis van de toekomstvisie die er dan ligt, ook structureel iets moeten doen aan de financiering van de internaten.”
Van der Vlies: „Volgend jaar moet het dus echt gaan gebeuren. Dan moeten de schippersinternaten zekerheid krijgen. Ook voor de langere termijn.”