Buitenland

Ambassadeur VS bij Peking op het matje

PEKING - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi, heeft donderdag de Amerikaanse ambassadeur Clark Randt in Peking op het matje geroepen om te protesteren tegen de uitreiking van een hoge Amerikaanse onderscheiding aan de geestelijk leider van Tibet, de dalai lama.

Buitenlandredactie
19 October 2007 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De dalai lama kreeg woensdag uit handen van president George Bush de Gouden Medaille, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het Amerikaanse Congres. De Verenigde Staten hebben de betrekkingen met China ernstig ondermijnd door de dalai lama een onderscheiding te geven. Dat heeft de Chinese regering donderdag gezegd. China heeft geen concrete maatregelen aangekondigd als protest tegen de handelwijze van de VS.Bush stak de loftrompet over de dalai lama en riep China ertoe op de dialoog aan te gaan met de 72-jarige boeddhistische icoon van Tibet. China sprak van een grove inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden. „Hoe China met de dalai lama en Tibet omgaat, is onze eigen zaak”, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. „Het volk weet zelf wel hoe het met de kwestie moet omgaan, wij hebben geen ander land nodig dat ons de les leest”, vervolgde hij.

De zegsman spoorde de Verenigde Staten aan om snel actie te ondernemen om de verstoorde relatie met China te herstellen. Hij wilde echter niet specificeren wat de VS dan precies moeten doen. „Washington weet zelf heel goed wat voor soort stappen het kan zetten”, zo zei hij.

De dalai lama wuifde de woedende reactie van China weg. Op een bijeenkomst in Washington donderdag zei hij tegen onafhankelijkheid voor Tibet te zijn. Zijn streven is dat de regio werkelijke autonomie krijgt, zodat Tibetanen zelf belangrijke religieuze, culturele en economische beslissingen kunnen nemen. De dalai lama zei graag de Chinese leiders te ontmoeten.

Bush noemde de dalai lama woensdag „een universeel symbool van vrede en tolerantie” en zei dat de Amerikanen het lot van onderdrukte gelovigen niet kunnen negeren. Hij zei niet te geloven dat zijn aanwezigheid bij de uitreiking tot een verslechtering van de betrekkingen met China zal leiden. Dinsdag ontving Bush de dalai lama al op het Witte Huis. Om China niet nog meer voor het hoofd te stoten werd de pers geweerd. De dalai lama ontvluchtte Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing van het gebied. Veel Tibetanen zien de dalai lama behalve als hun spirituele ook als hun politieke leider, al is hij dat officieel niet meer. China wil niets met hem te maken hebben en protesteert steevast als andere landen hem ontvangen. Volgens de zegsman is de dalai lama verantwoordelijk voor een „duister en wreed” feodaal systeem, voordat de communisten Tibet innamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer