Ex–premier Bhutto terug in Pakistan
KARACHI (ANP) – Na acht jaar zelfverkozen ballingschap is de voormalige Pakistaanse premier Bhutto donderdag teruggekeerd in haar vaderland. Ruim honderdduizend enthousiaste aanhangers verwelkomden de politica. Zij zag zich in 1999 genoodzaakt Pakistan te verlaten om vervolging wegens corruptie te voorkomen.
Bhutto arriveerde met een vliegtuig uit Dubai op de luchthaven van de miljoenenstad Karachi. De thuiskomst ging gepaard met grootschalige veiligheidsmaatregelen. Duizenden agenten en militairen waren opgetrommeld om haar terugkeer in goede banen te leiden, nadat militante moslims met zelfmoordaanslagen hadden gedreigd.Voor haar triomfantelijke aankomst had de leidster van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) verklaard dat ze de democratie in haar land wil herstellen. „Mijn reis naar huis markeert het begin van een mars naar een betere toekomst voor Pakistan. Ik ben voor de armen, ik ben hun leider, ik leef voor ze en ben bereid voor ze te sterven", aldus Bhutto.
De oud–regeringsleider kon terugkeren omdat de huidige machthebber, generaal Pervez Musharraf, onlangs de aanklachten tegen haar liet intrekken. Musharraf hoopt van haar populariteit te kunnen profiteren om aan de macht te kunnen blijven. Hij wil Bhutto, die al twee keer premier was, opnieuw regeringsleider maken. Ook Bhutto zelf wil dat er een einde komt aan de regel dat niemand in Pakistan drie keer premier mag zijn.
Waarnemers verwachten dat Musharraf en Bhutto hun geschillen beslechten om gezamenlijk te strijden tegen het opkomende moslimextremisme in het Aziatische land. De relatief progressieve PPP kan een belangrijk tegenwicht vormen voor de uiterst conservatieve islamisten. Volgens peilingen kan de PPP rekenen op bijna 30 procent van de stemmen bij de verkiezingen, die voor januari gepland zijn.
De Amerikaanse regering reageerde positief op de aangekondigde gesprekken tussen de politieke krachten. De woordvoerster van het Witte Huis ging niet direct in op de terugkeer van Bhutto. De zegsvrouw beklemtoonde slechts dat gesprekken tussen de Pakistaanse politieke spelers „de bouw van een stabiele democratie kunnen bevorderen en islamitische extremisten bestrijden".
Washington beschouwt president Musharraf al jaren als sleutelfiguur voor de Amerikaanse politiek in de regio en bij de strijd tegen terrorisme. Zijn bewind staat onder politieke druk van de groeiende oppositie in het land.