Bond wil onderwijstop met Balkenende
DEN HAAG (ANP) – Premier Balkenende en de ministers Bos (Financiën) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) moeten worden ingeschakeld bij de oplossing van het lerarentekort. De drie bewindslieden zouden met Alexander Rinnooy Kan en onderwijsminster Plasterk in een onderwijstop de urgentie van het probleem moeten bespreken.
Dat heeft de Algemene Onderwijsbond woensdag gezegd. Volgens vicevoorzitter Ton Rolvink is de opschudding over de studiefinanciering het gevolg van gebrek aan urgentie bij het hele kabinet om het lerarentekort op te lossen. Plasterk overweegt de basisbeurs voor studenten te schrappen om geld vrij te maken voor verhoging van de lerarensalarissen.Tijdens een gesprek in de Tweede Kamer bleek dat de werkgeverskoepel in het voortgezet onderwijs van plan is serieus te kijken naar de salarissen. Volgens een commissie onder leidng van Rinnooy Kan is er jaarlijks 1,1 miljard euro nodig om de salarissen in het onderwijs op te krikken en de in de komende jaren dreigende personeelstekorten het hoofd te bieden.
De onderwijsbonden (AOb en CNV) erkennen dat het onmogelijk is op korte termijn een geheel nieuwe inkomensstructuur op te bouwen. Ze zien er verder niet veel in om docenten die onder moeilijke omstandigheden werken extra te honoreren. Wel zou het mooi zijn als leraren die in een lastige stad als Amsterdan werken, een parkeervergunning zouden krijgen, zoals Marleen Barth (CNV) voorstelde.
Momenteel is er als gevolg van de vergrijzing vooral sprake van een tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs. Dat tekort geldt vooral technische vakken en op scholen in de Randstad en de grote steden. Zo is er in Limburg een overschot aan leraren. De komende jaren zal er ook in het primair onderwijs een tekort ontstaan.