VS negeren Chinese protest tegen eerbetoon dalai lama
NEW YORK - De dalai lama, de boeddhistisch leider van Tibet, heeft woensdag in Washington de Congressional Gold Medal ontvangen, het hoogste eerbetoon van het Amerikaanse Congres voor een binnen- of buitenlandse autoriteit. President Bush woonde de plechtigheid bij en dat irriteerde de Chinese autoriteiten in hoge mate.
De rode loper die in Washington voor de dalai lama werd uitgerold is in feite een „grove inmenging in China’s binnenlandse aangelegenheden” volgens de communistische partijleider in Tibet, Zhang Qingli. Het standpunt werd ondersteund door Pekings minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi. Een beschuldiging die dinsdag door Witte Huiswoordvoerster Dana Perino ten stelligste werd ontkend. Tibet werd in 1951 door Chinese troepen bezet. In 1959 organiseerde de dalai lama een opstand tegen de Chinese bezetting die mislukte. Sindsdien leeft de dalai lama in ballingschap in India.De dalai lama streeft intussen naar autonomie voor Tibet binnen het communistische Chinese rijk, maar volgens de communistische autoriteiten streeft de boeddhistische leider in werkelijkheid nog steeds naar onafhankelijkheid voor Tibet. De dalai lama is in zijn verzet tegen de Chinese overheersing in de voetsporen getreden van de Indiase leider Mahatma Gandhi en de Amerikaanse burgerrechtenleider dominee Martin Luther King en propageert een „vreedzaam en geweldloos verzet” tegen de Chinese politieke en culturele onderdrukking in Tibet.
Hiervoor kreeg de boeddhistische leider in 1989 de Nobelprijs voor de vrede, zeer tot ongenoegen van Peking. Dat foeterde vorige maand ook hevig toen de dalai lama in Duitsland werd ontvangen door bondskanselier Angela Merkel. Deze ontmoeting zou wel eens „negatieve gevolgen” kunnen hebben voor de Chinees-Duitse handelsbetrekkingen volgens de Engelstalige China Daily. Iets minder dreigend waren de Chinese commentaren toen bekend werd dat de dalai lama deze week met veel eerbetoon in Washington zou worden ontvangen.
„Dat komt doordat president Bush eerder dit jaar een uitnodiging heeft aanvaard om volgend jaar naar de olympische zomerspelen in Peking te komen. Dat is propagandistisch een prachtig gebaar van politieke erkenning voor het repressieve Chinese regime. Dat wil men niet in gevaar brengen door nu al te hard tekeer te gaan tegen de eervolle ontvangst van de dalai lama in Washington”, aldus Charles Freeman, politiek analist van het Center for Strategic and International Studies in Washington.
Aan de vooravond van het parlementaire eerbetoon voor de dalai lama werd de boeddhistische leider dinsdag in het Witte Huis ontvangen door president Bush. Het was de vierde ontmoeting tussen hen beiden. De dalai lama leek na afloop niet onder de indruk van de Chinese kritiek op zijn respectvolle ontvangst in Washington. „Het is altijd hetzelfde verhaal dat wij uit Peking te horen krijgen”, aldus de dalai lama, die zijn ontmoeting met president Bush omschreef als „een familiereünie.”
Waarom trotseert Washington zo duidelijk Pekings irritatie over het eerbetoon voor de dalai lama? „Om de Chinese leiders en de wereld duidelijk te maken dat Washington z’n eigen agenda heeft, die niet wordt bepaald door het communistische regime in Peking, hoe belangrijk men de betrekkingen met China ook vindt”, aldus Freeman.